duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2022

Preţul carburanţilor ar putea creşte cu 4%-5% în România în luna iunie, o consecinţă a embargoului decis de liderii europeni asupra petrolului din Rusia, dar şi a evoluţiei dolarului, avertizează Claudiu Cazacu, strateg al casei de brokeraj XTB.

„Am avut o perioadă în care prețurile au fost relativ stabile la pompă, dar din păcate am văzut o reluare a tendinței de creștere și asta este posibil să continue. În scenariu nostru de bază vedem încă 4-5% creștere la pompă pentru următoarea săptămână și pe parcursul lunii viitoare, și pentru benzină, și pentru motorină”, a declarat Claudiu Cazacu.

În opinia sa, acest lucru s-ar traduceri prin creşteri de preţuri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină sau benzină.


″Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare – pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea.″⁣, a spus expertul.

Pe de altă parte, Claudiu Cazacu punctează că România are stocuri minime de ţiţei și produse petroliere, stabilite la 1,48 milioane de tone, iar această cantitate nu ne pune la adăpost de eventuale întreruperi în lanțul de aprovizionare.

„E bine că avem stocuri, ne asigură un tampon de siguranță, se adaugă la producția noastră, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună pe termen mai lung. Din păcate, producția noastră este în declin de ceva vreme și fără noi zăcăminte gradul de acoperire din producția internă e pe un trend descendent în ultimii ani.″, a mai spus Claudiu Cazacu.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: