joi

25 aprilie, 2024

31 mai, 2022

Și Bulgaria va fi exceptată de la embargoul privind importurile de petrolul rusesc, până la sfârșitul anului 2024, potrivit premierului bulgar Kiril Petko. Bulgaria se adaugă Ungariei, Cehiei și Slovaciei, care au fost, de asemenea, exceptate, astfel încât să nu se mai opună embargoului.

Kiril Petko spune că, astfel, Bulgaria va avea un răgaz de timp pentru a-şi adapta rafinăria să proceseze petrol din alte surse, potrivit CNN.

Rafinăria Bulgariei de la Burgas (foto) aparține grupului rus Lukoil și are o capacitate de prelucrare de circa 9,5 milioane de tone de petrol anual, sau mai mult decât rafinăriile Petromidia și Petrotel (a Lukoil) la un loc.


Premierul bulgar nu a uitat să adauge că este „bucuros” că liderii UE întruniți la Bruxelles au fost de accord cu al șasele pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca replica la invadarea Ucrainei de către aceasta.

Rafinăria Bulgariei aparține Lukoil

Grupul Lukoil nu a fost vizat de sxancțiunile UE. Distribuția de carburanți România și Bulgaria depinde de rețelele Lukoil, în proporție de aproape de peste aproape 30%, respectiv în proporție majoritară.

Președintele grupului Lukoil, Vaghit Alekperov a demisionat, la jumătatea lunii aprilie, la o săptămână după ce numele său a fost inclus pe lista oligarhilor ruși sancționați de Regatul Unit al Marii Britanii.

Excepția acordată Ungaria, Cehiei şi Slovaciei a fost susținută de argumentul că acestea nu au ieșire la mare și că nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducta Drujba.


Pentru celelalte țări, embargoul se va aplica după o perioadă de tranziție de sase luni pentru importul de petrol brut din Rusia şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Embargoul petrolier urmează celui aplicat importurilor de cărbune din Rusia, dar nu va fi urmat curând de cel privind importurile de gaze, căruia i se opune și Germania.

Comisia Europeană a stabilit ca țările membre să ajungă la un minim de 80% de gaze naturale stocate pentru iarnă.

Depozitele de gaze din UE sunt pline acum în proporție de 46% potrivit Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: