ANAF a anunțat joi că verifică implicațiile fiscale ale relațiilor comerciale dintre firmele care apar în cazul dezinfectanților, atât referitor la tranzacțiile interne, cât și la cele internaționale. Comunicatul instituției nu oferă alte date, motivând că este în desfășurare o investigație și este interzisă prin lege dezvăluirea oricăror informații care au legătură cu acest caz.
Directorul general al ANAF, Dragoș Doroș, declara pe 13 mai că instituția a început procedurile pentru clarificarea situației fiscale a companiei Hexi Pharma, cea aflată în mijlocul scandalului dezinfectanților diluați.
Acțiunea implica și verificarea tranzacțiilor cu cele două offshore-uri din Cipru, Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care îi aparțineau tot patronului Hexi, Dan Condrea.
Firma își ceruse insolvența, puțin timp după declanșarea scandalului, penrtu că ar fi avut datorii de peste 20 de milioane de euro către cele două offshore-uri. În 2014, societatea a declarat un profit de 1,8 milioane de lei.
Prin intermediul acestor firme din Cipru erau aduse substanțele active din dezinfectanți – ele erau vândute Hexi Pharma la prețuri de circa șapte ori mai mari față de cele de achiziție.
ANAF verifică acum, probabil, o posibilă evaziune fiscală și spălare de bani în aceste tranzacții.
Hexi Pharma și-a retras cererea de insolvență după ce Judecătoria Sectorului 5 a aprobat cererea procurorilor de blocare a oricărei încercări de înstrăinare și orice tranzacție cu excepția celor necesare plății salariilor și utilităților.
Dosarul Hexi Pharma
Anchetatorii din dosarul Hexi Pharma au calculat, deocamdată, un prejudiciu de 51 de milioane de lei în acest caz. Suma reprezintă valoarea contractelor pe baza cărora firma a livrat dezinfectanți diluați, între 2014 și 2016, pentru 152 de spitale de stat.
“Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în intervalul 2014 – 2016, HEXI PHARMA a încheiat contracte de vânzare de produse biocide cu un număr de 152 de unităţi medicale din România.
Valoarea contractelor încheiate de HEXI PHARMA cu aceste unităţi medicale – având ca obiect vânzarea de produse biocide cu privire la care s-au constatat nerespectări ale concentraţiei substanţelor active – este de circa 51 milioane lei”, potrivit Parchetului General.