Ministrul Justiției, Ana Birchall, o acuză pe Lia Savonea că a „uzurpat” atribuțiile Ministerului Justiției, transmițând direct Senatului propunerile pentru Legea ANI.
„CSM era preocupat să modifice Legea ANI uzurpând atribuțiile Ministerului Justiției trimițând direct la Comisia din Senat. Am solicitat, în scris, clarificări. (…) Să ne transmită, în regim de urgență, punctul de vedere al CSM, privind această analiză. Este datoria mea, în calitate de ministru al Justiției, să apăr atribuțiile și reputația Ministerului Justiției. Dacă nu, voi da publicității analiza pe care am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituțiile care ne-au transmis și toate asociațiile profesionale”, a declarat miercuri Ana Birchall.
Acuzația reprezintă prima reacție a Anei Birchall la sesizarea CCR, de către președintele CSM, pe tema unui conflict de natură constituțională cu ministrul Justiției. În opinia Liei Savonea, ministrul Justiției se face vinovat de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi de „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.
(Citiți și: „CSM propune modificarea legii ANI. Scade transparența, se ascunde parte din sursa averii, acuză 2 asociații”)
De asemenea, Ana Birchall a cerut CSM să-i transmită în regim de urgență opinia Consiliului privind raportul GRECO, pentru analiza aflată în lucru la Ministerul Justiției.
Solicitarea inițială a fost formulată în luna iunie, dar „se pare că CSM era preocupat să modifice Legea ANI, uzurpând atribuțiile ministerului și trimițând direct la Comisia din Senat”, a declarat Ana Birchall.
Punctul central în analiza la care face trimitere Ana Birchall este Secția pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ). GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției), organismul anticorupție din cadrul Consiliului Europei (CoE), a cerut desființarea acestei structuri, considerând-o ”o anomalie”.
Conflictul dintre Ana Birchall și Lia Savonea a fost egnerat de intenția ministrului Justiției de a desființa SIIJ.
Ana Birchal, despre Secția specială: Nu este în beneficiul actului de justiție
Ministrul Justiției s-a referit miercuri și la SIIJ, structură despre care spune că, în forma actuală, „nu este în beneficiul actului de justiție”, întrucât are competența de a reține tot dosarul, indiferent de infracțiunea cu care este sesizată:
Orice persoană care este urmărită, cercetată și face o plângere la această Sectie specială, Secția specială are competența să rețină tot dosarul.
Fie că vorbim de infracțiuni grave, omor, proxeneți, bande de tâlhari, criminalitate organizată, viol, orice alt tip de infracțiune.
Repet – orice persoană care înțelege să facă o plângere la Sectia specială, secția specială, conform articolului 88 indice 1, alineat 2, are competența să rețină și să continue cu acel dosar.
Dacă considerați că este în beneficiul justiției o astfel de competență, eu, în calitate de ministru al Justiției, dar și ca absolvent de Drept – și nu o să-mi bat niciodată joc de CV-ul meu – nu consider că este normal și nu este în beneficiul actului de justiție.