joi

18 aprilie, 2024

3 octombrie, 2019

Președintele CSM, Lia Savonea, a trimis Parlamentului câteva modificări controversate ale Legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Propunerea este făcută după ce ANI a declanșat verificarea averii Liei Savonea.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis CSM un răspuns în care își exprimă rezervele față de aceste amendamente. Precizăm că Ana Birchall urmează să fie revocată din funcție, după ce o decizie a CCR a explicat că președintele țării nu poate refuza revocările cerute de premier.


Două asociații ale magistraților – Asociația Forumul Judecătorilor din România şi Asociația Inițiativa pentru Justiție – acuză că acest proiect a fost elaborat în secret, îi privilegiază pe magistrați, scade cerințele de transparență în domeniu și va genera neîncredere în sistemul de Justiție.

„Consiliul Superior al Magistraturii are datoria de a contribui, prin măsuri ferme, la creșterea încrederii publice în modul în care funcționează justiția din România, la redarea prestigiului acestei activități, nicidecum să propună soluții prin care modul în care și-a dobândit averea o persoană salariată din bani publici și familia sa să rămână în obscuritate”, menționează un comunicat al celor două asociații.

De aceea, cele două organizații solicită demisia Liei Savonea și publicarea imediată a modificărilor propuse.

Magistrații protestari au obținut amendamentele din proiectul CSM și au elaborat un set de obiecții.


Modificările dorite de Lia Savonea în cazul declarării averii:

  • publicarea declarațiilor de avere și de interese pentru un termen limitat la doar trei ani, după care ele sunt scoase de pe site
  • limitarea posibilității Agenției Naționale pentru Integritate de a verifica un funcționar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării
  • verificare să fie făcută într-un termen limită de numai 45 de zile
  • anonimizarea venitului soțului sau soției celui care depune declarația de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură.
  • dacă persoana a cărei avere este evaluată este căsătorită ori dacă are copii în întreţinere, evaluarea se va extinde şi asupra averii soţului/soţiei, în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere
  • urcă la 10.000 de euro, sau echivalent în lei, pragul pentru care un funcţionar poate fi verificat de inspectorii ANI.

Atât inițiatoarea proiectului, judecătoarea Simona Marcu, cât și președinta CSM, se află într-una din situațiile avantajate de modificări.

Despre veniturile soțului Simonei Marcu, avocatul Gil Vasile, au existat în presă mai multe relatări privind câteva contracte cu Tel Drum, societatea în spatele căreia s-ar fi aflat Liviu Dragnea, potrivit DNA.

În ceea ce o privește pe Lia Savonea, şefa CSM, publicația Universul.net spune că ar fi făcut separaţie de bunuri cu soțul său.

Contextul

Acuzațiile privind modul în care a fost elaborat proiectul și conținutul documentului vin în contextul verificării averii Liei Savonea de către inspectorii ANI, ca urmare a unei sesizări.

Averea Liei Savonea, conform ultimei declarații depuse:

  • Șefa CSM deține, împreună cu soțul său, șase terenuri – 4 intravilan și 2 agricole. Trei dintre terenuri sunt în județul Ilfov, iar trei în județul Alba și au suprafețe cuprinse între 237 și 40.000 de metri pătrați.
  • Soții Savonea au și două case în Ilfov și în Alba, două autoturisme Volskwagen și BMW, dar și ceasuri și bijuterii în valoare de aproximativ 14.000 de euro.
  • În conturi, cei doi dețin peste 377.000 de euro, aproape 90.000 de lei și 8.000 de dolari.
  • Din octombrie 2018 și până în mai 2019, soțul Liei Savonea a vândut cinci imobile cu teren, valoarea tranzacțiilor fiind de aproape 345.000 de euro.

Lia Savonea a beneficiat de sume consistente și pe baza unei controversate OUG din 2006:

  • diurnă pentru că locuiește în Chiajna, județul Ilfov, iar serviciul este în Capitală, la 10 kilometri distanță – 124.175 lei
  • transport – 1.212 lei
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: