Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

”Amprentele” ALDE asupra guvernelor epocii Dragnea

de Razvan Diaconu , 27.8.2019

Călin Popescu Tăriceanu mirându-se că a fost parte a unei guvernări atât de slabe

Miniștrii ALDE (cu excepția notabilă a Ramonei Mănescu, de la Externe) au demisionat marți din guvernul Vioricăi Dăncilă, punând în practică decizia de luni a partidului de a rupe coaliția de guvernare cu PSD.

O coaliție care a guvernat România doi ani și jumătate, începând cu ianuarie 2017. O coaliție în care ALDE a jucat în permanență rolul partenerului ”junior” care a acceptat, prin vot, toate fanteziile politice ale lui Liviu Dragnea. La care a adăugat propriile fantezii – ne amintim atacul la adresa băncilor și a guvernatorului Mugur Isărescu purtat vehement de fostul senator ALDE Daniel Zamfir.

În momente-cheie ale guvernărilor PSD-ALDE, când ar fi putut să spună lucrurile pe care le-a spus ieri, Călin Popescu Tăriceanu, în cel mai bun caz, a tăcut.

A început să critice abia după dispariția din viața publică a partenerului Liviu Dragnea și după ce a văzut că pretențiile îi sunt refuzate de Viorica Dăncilă.

Plecarea miniștrilor ALDE din guvern este un bun prilej să amintim contribuția acestui partid la actul guvernării.

Rectificarea bugetară și proiectul de buget 2019 – nicio problemă

Rectificarea bugetară a fost adoptată în guvern în 12 august 2019. Miniștrii ALDE n-au avut nicio obiecție, dar o oră mai târziu, partidul constata: „Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite.”

(Citiți și: Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Miniștrii ALDE aprobă, apoi partidul critică rectificarea)

”Nu putem merge mai departe cu construcții bugetare care constatăm după jumătate de an că nu se pot derula așa cum ne-am imaginat”, spunea luni Călin Popescu Tăriceanu.

Asta după ce, în februarie, atunci când analiza cu Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici proiectul de buget 2019, singura obiecție a președintelui ALDE era legată de nivelul bugetelor alocate serviciilor secrete.

Tăriceanu și Chițoiu, părinții unui proiect de buget renegat

(Citiți și: Improvizațiile coaliției de guvernare amână adoptarea proiectului de buget 2019)

Liderul ALDE a susținut în primă fază chiar și OUG 114, adoptată de guvern în decemrie 2018, în ultima zi de lucru înainte de Crăciun. ”Măsurile fiscale vor conduce la creșterea puterii de cumpărare fără a reduce competitivitatea economiei””, justifica Tăriceanu adoptarea ordonanței care a introdus celebra ”taxă pe lăcomie”.

(Citiți și: DOCUMENT / Au făcut-o. Seara, în ultima zi de lucru înainte de Crăciun)

Legislație FFW pentru Fondul suveran și Banca de Dezvoltare

Parlamentarii ALDE au fost coinițiatori ai proiectelor depuse în Parlament, în noiembrie 2017, a legilor pentru inființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și a Băncii de Dezvoltare a României.

Sunt necesare pentru “stimularea economică” și pentru “dezvoltarea anteprenoriatului”, afirma Tăriceanu,  cerând dezbaterea proiectelor în procedură de urgență.

(Citiți și: Atenție la legislația FFW: 4 legi esențiale – scoase din dezbatere publică și programate la legiferare până la Crăciun)

Avocatul modificărilor din legile justiției

Călin Popescu Tăriceanu și-a pus semnătura, alături de Liviu Dragnea, pe un comunicat care, în noiembrie 2017, transmitea Departamentului de Stat american, care ceruse legislativului din România să nu modifice legislația pe Justiție, că ”deciziile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”.

(Citiți și: Reacția cuplului Dragnea-Tăriceanu la mesajul oficial al SUA pe legile Justiției: Deciziile din Parlament nu pot face obiectul niciunei forme de presiune)

Liderul ALDE a dus același tip de bătălie chiar și cu familii politice europene îngrijorate de presiunile puse pe Justiție.

Norica Nicolai (foto), reprezentant ALDE în Parlamentul European, a avut cea mai dură reacție pe acest subiect:

 „Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de #justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO.

Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereți permanent o justiție independentă, dar ne dați ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exonerați de răspundere. Lucrul acesta explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alții să o conteste. Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept și propriii cetățeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european.

Am înțeles clar că voi sunteți cei care vreți o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat și care ni s-a promis, ea este o #Uniune a respectului, a solidarității, a egalității dintre cetățeni și statele membre.

Sper ca următorul Parlament #European să nu vă mai găsească în poziții din care să vă manifestați în acest mod față de #Europa deoarece voi sunteți cei care faceți cele mai mari deservicii acestui proiect.”

Complici tăcuți ai inițiativei de mutare a Ambasadei din Israel

Cea mai controversată acțiune de politică externă a PSD și a guvernului Dăncilă a fost ideea mutării sediului ambasadei României din Israel – o acțiune care a costat România. Ministrul ALDE de Externe, Teodor Meleșcanu, nu s-a opus public acestei acțiuni sugerate de Liviu Dragnea și doar a încercat să evite acutizarea conflictului între guvern și președinte.

(Citiți și: Teodor Meleșcanu: Analiza privind ambasada din Israel, finalizată. Am pus argumentele pro și contra, nu noi decidem)

În martie 2019, Călin Popescu Tăriceanu declara: ” În final, decizia va trebui să o ia Guvernul, dar am convingerea că Guernul va dori să se consulte cu Parlamentul să joace un rol activ prin Senat și Cameră. Ne așteptăm să avem posibilitatea să luăm parte la aceste consultări prin dezbateri care să ne ajute să formulăm un punct de vedere.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.8.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Michael Bloomberg, peste 464 milioane dolari din avere cheltuiți pentru nominalizarea la alegerile din SUA

Iulian Soare

Miliardarul Michael Bloomberg (foto) a cheltuit, până la finalul lunii ianuarie 2020, aproape 464 milioane dolari în tentativa de a-și asigura nominalizarea Democraților la următoarele… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța alegerilor anticipate

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate. Stabilirea sistemului electoral nu intră în atribuțiile Guvernului, ci este “un drept… Mai mult

Stiri

Procedurile pentru cinci programe de finanțare a afacerilor în 2020, în dezbatere publică

AVOCATNET

Procedurile pentru cinci programe de finanțare au fost lansate miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printre altele, este… Mai mult

Stiri

Black Sea Oil&Gas a primit autorizație să cerceteze cum va amplasa conducta perimetrului din Marea Neagră

Razvan Diaconu

Ministerul Economiei a anunțat că ministrul Virgil Popescu a emis vineri autorizația pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte… Mai mult

Stiri

Cursul a depășit pragul psihologic de 4,8 lei/euro

Vladimir Ionescu

Cursul leu/euro a depășit pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 4,8 lei/euro, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Referința publicată… Mai mult

Stiri

OUG privind achizițiile publice în pericol: CSM invocă referendumul din 2019 și cere Avocatului Poporului să atace ordonanța

Mariana Bechir

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut joi Avocatului Poporului să atace la CCR câteva prevederi din Ordonanța de urgență 23/2020 ce modifică legislația achizițiilor publice.… Mai mult

Europa

Portugalia – Prim vot pentru legalizarea eutanasiei și sinuciderii asistate

Iulian Soare

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi, în primă lectură, proiecte de lege separate privind eutanasia și sinuciderea asistată. Potrivit procedurilor legislative portugheze, proiectele mai trebuie supuse… Mai mult