Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Teodor Meleșcanu: Analiza privind ambasada din Israel, finalizată. Am pus argumentele pro și contra, nu noi decidem
de Vladimir Ionescu , 12.10.2018
Analiza MAE privind mutarea ambasadei României, de la Tel Aviv la Ierusalim, a fost finalizată și transmisă premierului Viorica Dăncilă, a declarat vineri ministrul Teodor Meleșcanu.
Decizia, oricare ar fi ea, nu aparține ministerului, a precizat acesta:
„A fost transmisă la nivelul prim-ministrului și urmează, dacă sunt observații, să fie distribuit de către guvern la Președinție și la președinții celor două Camere (…) Noi am pus și argumentele pro și argumentele contra, sunt relativ echilibrate, nu noi luăm decizia”, a adăugat ministrul de Externe.
Acesta a explicat că întârzierea elaborării documentului a fost provocată de complexitatea subiectului, nu de motive politice.
În luna mai, președintele PSD a anunțat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie politică ce ar fi fost conținută într-un Memorandum secret al Guvernului.
Subiectul relocării reprezentanței diplomatice a României în Israrel a generat un conflict între președintele Iohannis și Guvern. Șeful statului nu a fost informat în prealabil despre memorandumul discutrat în Guvern, memorandum ce a fost prezentat de Liviu Dragnea drept ”decizie” a mutării ambasadei la Ierusalim.
Ministrul de Externe ALDE, Teodor Meleșcanu, a nuanțat ulterior faptele, afirmând că memorandumul viza doar demararea unui proces de analiză privind oportunitatea mutării ambasadei.
În mai 2018, o declarație a UE prin care se încerca emiterea unei poziţii europene comune împotriva relocării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim a fost blocată de România, Ungaria și Cehia. Inițiativa a provocat noi proteste ale președintelui.
Teodor Meleșcanu a promis, în iunie, că va transmite analiza la Parlament și la Președinție, spre informare, dar subiectul în sine a fost scos de pe agenda publică și nici nu a apărut vreo clarificare a raporturilor și procedurilor care preced un anunț de asemenea importanță.
Ambasada Israel reamintește însă că ”acesta este un subiect deschis în continuare”.