vineri

19 aprilie, 2024

21 decembrie, 2021

Termenul-limită până la care companiile și persoanele fizice pot depune cereri pentru a beneficia de prevederile amnistiei fiscale introduse în contextul pandemiei (OUG 69/2020) a fost prelungit până la 30 iunie 2022, potrivit OUG 130/2021.

”Termenul de 31 ianuarie 2022 se înlocuiește cu termenul de 30 iunie 2022 în cuprinsul art. VIII alin. (4), art. IX lit. d), art. XIII alin. (5) lit. c), art. XIII alin. (7) lit. b), art. XIV, art. XVI și art. XIX din cuprinsul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 14 mai 2020, cu modificările ulterioare”, prevede articolul LII din OUG 130/2021, așa-numita ”Ordonanță-trenuleț”.

De această amnistie fiscală pot beneficia atât persoanele fizice, cât și companiile sau alte persoane juridice, precum instituțiile publice, profesiile liberale sau ONG-urile.


Beneficiile constau în anularea accesoriilor (dobânzi și penalități) aferente unor obligații fiscale restante în schimbul achitării acestora.

Mecanismul presupune ca datornicii să își exprime intenția de a beneficia de amnistie să facă în primă fază o notificare făcută prin Spațiul Privat Virtual, să o depună la registratura organului fiscal sau să o trimită prin poștă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

ANAF emite apoi decizia privind obligațiile de plată accesorii și certificatul de atestare fiscală. Contribuabilul poate solicita o eventuală punere în acord, în situația în care datele ANAF nu sunt corecte.

După această etapă ANAF emite decizia de amânare la plată a obligațiilor accesorii respective, de la acel moment nemaiputându-se efectua executări pentru respectivele creanțe.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: