joi

28 martie, 2024

27 ianuarie, 2022

Intel a obţinut miercuri anularea în instanță a amenzii antitrust de 1,06 miliarde de euro ce i-a fost aplicată de Comisia Europeană în 2009.

Producătorului american de semiconductori a fost sancționat de executivul UE pentru că ar fi împiedicat activitatea unei companii concurente prin oferirea de reduceri ale preţurilor.

Decizia Curții Generale de la Luxeumburg, a doua cea mai înaltă instanţă europeană, este o veste bună pentru toți giganții tech investigați sau deja sancționați de către Comisia Europea: Google, divizie a grupului Alphabet, care contestă o amendă antitrust semnificativă, Apple, Amazon şi Facebook, scrie Reuters, preluată de Agerpres.


Comisia Europeană a amendat Intel în 2009, pentru că ar fi încercat să blocheze compania concurentă Advanced Micro Devices, prin oferirea de reduceri producătorilor de computere Dell, Hewlett-Packard, NEC şi Lenovo, pentru ca aceştia să compere majoritatea cipurilor necesare de la Intel.

(Citește și: „Americanii de la Intel promit o investiție de 80 de mld. euro în Europa pentru producţia de cipuri„)

Curtea Generală din Luxemburg a criticat analiza antitrust a Comisiei Europene şi a anulat amenda:

”Analiza Comisiei Europene este incompletă şi nu face posibilă stabilirea la standardului legal necesar că reducerile de preţ au fost capabile sau ar fi putut să aibă efecte anticoncurenţiale”, au spus judecătorii.

Curtea a anulat în totalitate articolul din decizia contestată prin care a companiei Intel i s-a aplicat amenda de 1,06 miliarde de euro.


Executivul UE a declarat miercuri că va studia hotărârea şi va analiza posibilii paşi viitori.

Aceeaşi instanţă a menţinut în 2014 decizia Comisiei Europene din 2009, dar Curtea Europeană de Justiţie i-a cerut în 2017 să reexamineze apelul Intel.

La vremea respectivă, amenda a fost cea mai mare aplicată vreodată companiilor din domeniul tech.

De atunci însă, investigațiile s-au înmulțit, iar sancțiunile au crescut.

Google, de exemplu, a fost amendată în 2018 cu 4.34 miliarde euro pentru că, din 2011, compania a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă, pentru a-și consolida poziția dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: