miercuri

17 iulie, 2024

4 iulie, 2022

Sistemul fiscal din România ar trebui modificat astfel încât să se revină la cota unică de impozitare, în forma în care a fost introdusă în 2004, a declarat, luni, Alex Milcev (foto), membru în boardul AmCham, într-o conferință de presă.

“Această dezbatere, care durează într-o formă sau alta de două luni, reflectă și starea de spirit și modul de gândire în coaliție: avem idei de dreapta, avem idei de stânga, încă nu avem o formulă în Monitorul Oficial, nici măcar un draft pe care să-l analizăm și aflăm o informație pe surse. Ne dorim să avem o siguranță asupra a ceea ce va urma”, a spus Alex Milcev, citat de Agerpres.

În opinia sa, o modificare a Codului fiscal este necesară.


“Suntem conștienți, vorbesc ca mediu de afaceri și ca AmCham, că nu este suficient în această conjunctură politică și financiară doar să avem un sistem mai bun pe partea de colectare, la reducerea combaterii evaziunii fiscale și așa mai departe. Deficitele bugetare sunt foarte mari și sistemul fiscal trebuie modificat. A-l păstra așa cum este acum și doar a colecta ceva mai mulți bani nu o să fie suficient”, a arătat oficialul organizației.

AmCham a trimis autorităților din domeniu o scrisoare cu propunerile membrilor săi.

“În primul rând, vorbim de reîntoarcerea la sistemul cotei unice, așa cum a fost ea introdusă în 2004”, a susținut Milcev, amintind că, la acel moment, impozitul era 16% pentru orice și totul era foarte simplu de înțeles.

“A fost un sistem foarte util care a ajutat României enorm și un factor de publicitate pentru România, cu care am defilat în fața investitorilor străini”, a adăugat el.


Potrivit acestuia, dacă s-ar introduce impozitul progresiv, banii care s-ar strânge în plus nu ar justifica efortul din partea tuturor, inclusiv a Fiscului, întrucât schimbările ar fi complexe.

“Părerea noastră este că nu merită”, a subliniat Milcev.

În ceea ce privește plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii, aceasta este o idee foarte bună, mai ales în contextul deficitului acut de forță de muncă.

Reprezentanții AmCham au arătat, de asemenea, că este foarte importantă stabilitatea acestui cadru fiscal.

“Sistemul fiscal nu este cel care neapărat ar atrage un investitor, dar, vă asigur, este cel care îl poate speria pe investitor. Dacă cei care doresc să investească în România știu care este sistemul fiscal, își vor face planurile de afaceri astfel încât să aibă un anumit randament. Dar, când tu îți faci un plan de afaceri și vine cineva peste noapte și schimbă sistemul politicii fiscal-bugetare fără să dea posibilitatea de ajutare, acest lucru nu este bine văzut. Este o furtună într-un pahar cu apă”, a spus Ionuț Simion, președintele AmCham.

El consideră că este de apreciat că noile măsuri ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie, deci există un termen de 6 luni în care mediul de afaceri să se adapteze la aceste schimbări.

***

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: