sâmbătă

4 mai, 2024

27 aprilie, 2023

Ambasadorul României la Vilnius, Cosmin Dinescu (foto), a fost ales în funcţia de Şef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM). Procesul de selecție a fost organizat la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă în ultimele săptămâni.

Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania şi Letonia, a candidat pentru această poziţie alături de alte şapte persoane.

Decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023.


”EUPM, desfăşurată egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova şi constituie o reuşită a implicării constante şi insistente a României şi a MAE pentru creşterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii şi consolidarea securităţii şi rezilienţei acestei ţări. Misiunea va funcţiona pentru o perioadă iniţială de doi ani. Decizia de alegere a diplomatului român în această funcţie a fost anunţată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, transmite un comunicat MAE.

Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experienţă de două decenii şi jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât şi multilateral.

De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croaţia (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din faţa Curţii Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, preşedinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţie Penală (2009).

Misiunea UE în Republica Moldova are ca zone prioritare de acţiune:

  • combaterea amenințărilor hibride
  • combaterea dezinformării online şi sprijinirea comunicării strategice a instituţiilor-cheie
  • furnizarea de instrumente analitice care să monitorizeze infrastructura cibernetică
  • elaborarea de protocoale unitare care să faciliteze un răspuns coerent la incidentele cyber
  • consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: