14 mai, 2019

Alpha Bank Romania a încheiat cu succes prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România, în valoare de 200 milioane euro, cu o maturitate de cinci ani și dobândă variabilă.

„Atât investitorii instituționali locali, cât și cei internaționali precum IFC și berd au manifestat un interes deosebit pentru această tranzacție”, potrivit unui comuncat al băncii emis marți.

Emisiunea reprezintă un moment de referință atât pentru Alpha Bank Romania, cât și pentru piața românească de capital și face parte dintr-un program mai amplu, care vizează emisiuni totale de un miliard de euro.


Obligațiunile vor fi listate atât pe Bursa de Valori din Luxemburg, cât și pe Bursa de Valori București (BVB).

„Obligațiunile ipotecare sunt instrumente moderne de finanțare care vor contribui la dezvoltarea instituțiilor financiare din România și a pieței de capital”, a declarat Sergiu Oprescu , preşedintele executiv al Alpha Bank România.

Obligațiunile emise sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate și au obtinut ratingul (P)Baa2 din partea Moody’s.

„La aproape 18 ani de la lansarea primului împrumut pentru achiziția de locuințe, Alpha Bank Romania deschide un nou capitol pe piața bancară locală cu acest nou instrument de finanțare, demonstrând încă o dată capacitățile sale de pionierat”, a mai spus Sergiu Oprescu.


Tranzacția a fost intermediata de banca de investiții Barclays Bank PLC în calitate de Lead Manager și Alpha Finance România în calitate de Co-Manager.

Emisiunile de obligaţiuni garantate cu creanţe imobiliare permit instituţiilor de credit să atragă resurse financiare la un cost mai scăzut decât prin alte instrumente, ceea ce conduce la diminuarea costurilor creditării ipotecare pentru consumatori.

Aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare din Uniunea Europeană sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: