duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2022

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți ședința Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău din cauza exploziilor care au avut loc luni și marți în regiunea separatistă Transnistria.

În regiunea separatistă au avut loc trei incidente în ultimele 30 ore: luni s-a tras cu aruncătoare de grenade în sediul așa-zisului Serviciu de Securitate din Tiraspol, marți dimineața au fost aruncate în aer două turnuri de comunicație în localitatea Mayak.

Câteva ore mai târziu, anunță Radio Chișinău, au fost semnalate explozii în apropiere de unitatea militară de lângă Parcani.


Regiunea separatistă a anunțat că și-a ridicat „nivelul de amenințare teroristă” la roșu. Au fost introduse puncte de control la intrarea în orașele din regiune, despre care autoritățile locale susțin că au fost lovite de mai multe atacuri în ultima zi, relatează Reuters.

Fost ministru al Apărării: acțiuni subversive ale Rusiei

Experții moldoveni consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Experții au declarat pentru Radio Chișinău că, în aceste circumstanțe, țara trebuie să se aștepte la orice scenarii și că Republica Moldova are „foarte mari motive pentru îngrijorare.”

Fostul ministrul al Apărării, generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Marinuța, spune că Rusia ar fi interesată în destabilizarea situației, iar acțiunile acesteia sunt imprevizibile.


„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acțiuni subversive a Federației Rusiei a regimului de la Tiraspol, fiindcă nu este în interesul nici a Rep. Moldova, nici cum unii insinuează – a României sau a NATO pentru a escalada actualmente situația. (…) Eu consider Rusia un actor irațional, care este destul de dificil să-i prezici acțiunile sale”, susține ex-ministrul Apărării. 

De aceeași părere este și expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control.

„Sunt două variante. Ori se adună bile negre contra RM și atunci e clar cine este interesată – Rusia. Aici, în cazul Mayak, puteau fi și rușii, asta în condițiile în care dorința lor, intențiile lor de a avea explicații clare pentru o eventuală invazie e mai mare decât costul acestui centru de radiocomunicații”, a declarat Ion Leahu. 

”Putem să ne așteptăm la orice”

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Generalul Vitalie Marinuța nu exclude că incidente și provocări vor avea loc în continuare în regiune.

„Noi putem să ne așteptăm la orice. Cred că vom asista și la alte evenimente de genul dat. Rep. Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruși vinerea trecut, potrivit căruia va fi un atac în direcția Nicolaev, Odesa și pentru vor fi conectate forțele Federației Ruse cu forțele din regiune transnistreană. În consecință, avem foarte mari motive de îngrijorare. Cum vor face asta – sunt o mie și una metode deja”, a mai spus Vitalie Marinuța. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: