marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2022

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Este al doilea incident petrecut în ultimele 30 de ore în regiunea separatistă din republica Moldova care oferă Rusiei, după modelul aplicat în Donbas, pretext pentru a-i ”salva” pe etnicii ruși de ”agresivitatea” moldovenilor.

Persoane neidentificate au atacat luni cu lansatoare de grenade sediului așa-numitei structuri de securitate din Transnistria. Conform datelor preliminare, nu există victime sau persoane rănite, doar distrugeri materiale.


Marți dimineața, două turnuri de comunicaţie care retransmiteau posturi de radio din Federația Rusă, au fost aruncate în aer, informează Radio Chişinău.

Prima explozie a avut loc la ora 6:40 şi a doua la 7:05. Nu au fost raportate victime.

Zona unde sunt amplasate cele două turnuri a fost încercuită, iar la faţa locului activează un grup de genişti.

Comunicatul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova

”Instituția și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept.


Totodată, îndemnăm societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova.

Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autoritățile publice ale Republicii Moldova”, arată un comunicat SIS.

”Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, transmite Radio Chișinău.

Cu o zi înainte, luni, sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele şi uşile sediului MGB au fost sparte, la fel şi ferestrele unor clădiri din apropiere.

Utlizatori de Telegram au identificat lansatorul ca fiind un Tavolga 27, folosit în Rusia, Gabon, Iordania şi Transnistria.

Între obiectivele oficiale ale Rusiei în Ucraina: ieșire la Transnistria

Generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei, a prezentat săptămâna trecută, vineri, obiectivele celei de-a doua etape a războiului din Ucraina, unul dintre acestea fiind ”ieșirea spre Transnistria”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Există fapte de oprimare a populației de limbă rusă” în Transnistria, a justificat Rustam Minnekaev acest obiectiv, potrivit agenției ruse TASS.

„Controlul asupra Sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire către Pridnestrovie (Transnistria – n. red.), unde există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă. Se pare că acum suntem în război cu întreaga lume, așa cum a fost în Marele Război Patriotic, toată Europa, întreaga lume era împotriva noastră. Și acum același lucru, nu le-a plăcut niciodată Rusia”, a precizat generalul-maior.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: