9 august, 2021

Grupul aeronautic european Airbus şi-a avertizat angajaţii că sunt amenințate mai multe sute de locuri de muncă de la filiala Premium Aerotec din Germania, dacă aceasta nu va fi vândută. Firma produce structuri aeronautice din metal și din materiale compozite.

Concedierile ar putea urca până la 1.000 din cele 2.500 de locuri de muncă ale firmei, dacă aceasta ar continua să conteze doar pe vânzările în interiorul grupului, susţine o sursă citată de Reuters.


Strategia de restructurare prezentată acum 4 luni prevede ca activitatea Premium Aerotec din să fie divizată, o parte umând să fie preluată de alte fabrici ale gurpului, iar restul să facă obiectului de activitate al unei firme care să fie vândută.

Airbus are  și în România o firmă Premium Aerotec, în Braşov, alături de de Airbus Helicopters România şi de Airbus Defense and Space în Bucureşti.

Premium Aerotec produce componente pentru avioanele comerciale şi militare, în principal la Augsburg şi Varel, în apropiere de Bremen, şi înregistrează pierderi de mai mulţi ani.

Dar, cu un nou proprietar ar putea să câştige comenzi din partea rivalilor Airbus precum şi de la clienţi din alte industrii – susține Airbus.

Presiunile competiției și cele sindicale


Date prezentate anterior de Airbus spun că Premium Aerotec este cu 25% până la 30% mai scumpă decât alţi furnizori.

Confederaţia sindicală IG Metall se opune proiectului Airbus de a vinde Premium Aerotec de teamă că această operaţiune ar conduce la pierderi de locuri de muncă şi condiţii de muncă mai puţin favorabile după separarea de grupul Airbus.

Chestiunea ia şi o turnură politică. Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz şi candidatul social-democraţilor pentru postul de cancelar la alegerile parlamentare din septembrie, intenţionează să facă luni o „vizită de solidaritate” la uzina Premium Aerotec de la Varel.

(Citiți și: „Ministrul german al economiei solicită Airbus să ”împartă echitabil” disponibilizările”)

„Analiza noastră, comunicată reprezentanţilor angajaţilor la sfârșitul lunii iulie, arată în mod clar că varianta internă (absorbirea în interiorul grupului) ar fi mult mai dureroasă pentru angajaţi dacă vrem să ajungem la o structură de costuri competitivă”, a spus un purtător de cuvânt al Airbus.

Ca urmare, grupul vrea să găsească un nou proprietar mai bun, care să păstreze mai multe locuri de muncă – argumentează oficialul citat.

Firma elveţiană Montana Aerospace şi-a exprimat deja interesul pentru Premium Aerotec.

Grupul Airbus a avut venituri de 70 de miliarde de euro în 2019 obținute cu 135.000 de angajaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: