miercuri

21 februarie, 2024

17 februarie, 2022

Ordonanța de înființare a Agenției pentru investiții în sănătate (ANDIS), instituție prevăzută în PNRR și care ar urma să supravegheze toate investițiile din domeniu, este în avizare la Ministerul Sănătății, a anunțat ministrul Alexandru Rafila. ANDIS va rămâne în coordonarea MS, deși ultimele discuții din coaliția PSD – PNL -UDMR luau în considerare transferarea ei în coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

„Am avut consultări la nivelul Guvernului și reprezentanților UE apropo de locul cel mai bun unde să fie plasată, unde ar fi mai bine – la SGG sau la Ministerul Sănătății. Între timp, toată lumea a căzut de acord că ar fi cel mai bine să rămână la Ministerul Sănătății”, a explicat ministrul Rafila.

Faptul că Agenția nu va fi mutată de la Ministerul Sănătății la guvern a fost confirmat de ministrul Investițiilor, Dan Vâlceanu. „ANDIS se va face la Ministerul Sănătății, am avut aceste discuții cu ministrul Rafila, nu intră în discuție mutarea sa.”


Agenția reprezintă nucleul uneia dintre cele trei reforme în domeniul Sănătății cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și ar urma să monitorizeze toate investițiile în sistem, inclusiv construcția celor trei spitale regionale, astfel încât miza financiară se ridică la peste 2,6 miliarde de lei.

Reamintim că fondurile europene ce vor fi accesate prin PNRR sunt condiționate de reforme substanțiale în diferite domenii.

Anul trecut, în fosta coaliție PNL – USR – UDMR, au existat controverse aprinse privind subordonarea ANDIS. Deși PNRR precizează că Agenția trebuie controlată de Ministerul Sănătății, PNL a dorit să preia o preia de la acest minister ce revenea, conform algoritmului politic, USR.

După formarea noului Guvern, PNL nu a mai ridicat pretenții, însă PSD a dorit transferarea la SGG (care le aparține tot lor), unde se concentrează mare parte din monitorizarea fondurilor europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: