21 iunie, 2021

spital regional cluj fonduri europene
Viitorul spital regional din Cluj

Un nou motiv de tensionare a relațiilor din coaliția de guvernare a fost generat de declarația premierului referitoare la o nouă entitate guvernamentală: Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), care au urma să se înființeze curând – potrivit declarațiilor USR-PLUS.
Premierul susține că nu există încă consens în coaliție privind înființarea ANDIS, însă, pe de altă parte, aceasta este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, trimis spre aprobare Comisiei Europene.

Ieșirea premierului, înscris în cursa pentru șefia PNL, este explicată de miza uriașă pe care liberalii nu doresc să o piardă – ANDIS va stabili prioritățile investițiilor de miliarde de euro ce vor fi făcute în infrastructura din sănătate și va monitoriza implementarea proiectelor.

Nicio investiție majoră din domeniu nu va putea fi făcută fără acordul acestei instituții subordonate Ministerului Sănătății și aflată în portofoliul USR PLUS, conform negocierilor de la formarea actualei coaliții de guvernare.


Teoretic, acordul pentru orice investiție va lua în considerare criterii obiective și standarde de calitate, fără a ține cont de presiunea baronilor locali. Practic, toată lumea se teme de modul în care vor fi dirijate contractele.

Declarația premierului Cîțu ce a generat noul scandal dintre PNL și USR PLUS:

Această soluție a fost discutată în Coaliția de guvernare, nu a fost aprobată în Coaliția de guvernare, deci nu am cum să o susțin în acest moment.

E o decizie pe care trebuie să o luăm în Coaliție, cu președinții de partid.

Replica ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă (USR PLUS):

Este un proiect care este prevăzut în programul de guvernare, program de guvernare care a fost negociat în Coaliție.


Dacă pentru partenerii de Coaliție există întrebări sau dubii legate de obiectivele, modul de funcționare, modul de finanțare al acestei agenții, le răspund cu mare plăcere.

Agenția, prevăzută în programul de guvernare

ANDIS apare pentru prima oară într-un document oficial, în programul de guvernare, postat chiar pe site-ul Guvernului Românie.

La capitolul privind măsurile ce vor fi luate pentru reformarea și sustenabilitatea sistemului de sănătate, figurează și următorul punct:

Înființarea unei Agenții pentru Investitii în Infrastructura de Sănătate care sa asigure Ministerului Sanatatii si principalilor actori din sistemul de sanatate suport tehnic pentru pregatirea si implementarea proiectelor de investitii.

9 pagini cu detalii legate de înființarea și funcționarea ANDIS, în PNRR

În PNRR, una dintre reformele din Sănătate asumate de guvern este Reforma managementului fondurilor destinate investițiilor din acest domeniu.

Capitolul este focusat chiar pe înființarea acestei Agenții și conține termene referitoare la activitatea ANDIS, atribuțiile acesteia, precum și o listă cu documente strategice ce urmează să fie elaborate de instituție.

Argumentele Guvernului pentru înființarea ANDIS:

  • În anii precedenți, Uniunea Europeană a pus la dispoziție fonduri pentru modernizarea infrastructurii României, dar execuția lor înregistrează întârzieri.
  • Nu există un cadru de gestionare strategică pentru investițiile publice finanțate de UE sau finanțate la nivel național.
  • Absorbția fondurilor UE este frânată de capacitatea administrativă limitată în materie de pregătire și implementare a proiectelor mari de investiții, la care se adaugă aplicarea ineficientă a normelor privind gestionarea investițiilor publice, lipsa unei prioritizări reale, precum și procedurile de achiziții publice lungi (2019 Raport de țară).
  • Nu există o evidență centralizată a situației fondului construit din sănătate și nici a investițiilor în infrastructură sau în dotări.

Pentru a rezolva aceste probleme, Guvernul promite Comisiei să înființeze Agenția, care să asigure un management eficient, cu standarde clare de calitate și siguranță și cu încadrarea într-un timp rezonabil, în procesul de proiectare și construire a obiectivelor de investiții infrastructură medicală.

Astfel, va crește capapcitatea administrativă a autorităților centrale și locale și a gestionării strategice și eficiente a proiectelor de infrastructură din sănătate, se mai arată în PNRR.

Obiectivele ANDIS:

  • Întărirea capacității administrative, tehnice și de management de proiect, cu scopul implementării proiectelor de infrastructură cu impact teritorial național sau regional.
  • Asigurarea asistenței tehnice necesare implementării proiectelor de infrastructură derulate de către autoritățile locale.
  •  Transformarea într-un centru de excelență în domeniul proiectelor de infrastructură de sănătate.
  • Monitorizarea realizării obiectivelor propuse în cadrul documentelor strategice naționale din domeniul sanitar (Planuri naționale, sectoriale, Strategii naționale, Planuri regionale de servicii medicale) precum și prioritizarea investițiilor în conformitate cu acestea.

Preluarea proiectelor de construcție a celor 3 spitale regionale – printre mizele Agenției

  • Domeniul principal de activitate al Agenției va fi managementul proiectelor de infrastructură sanitară care vor face parte din portofoliul agenției. ANDIS va prelua automat în portofoliu proiectele de construcție a celor 3 spitale regionale de urgență din regiunile Nord Est, Nord Vest și Sud Vest Oltenia, urmând ca ulterior în portofoliu să poată fi preluate și alte proiecte de infrastructură sanitară, după cum este detaliat în continuare.
  • Modalitatea de selecție a proiectelor care vor face parte din portofoliul ANDIS se va realiza pe baza documentelor de politici strategice elaborate de Ministerul Sănătății, precum Strategia Națională de Sănătate și Masterplanurile regionale în vigoare, cu verificarea corespondenței între coordonatele definite în masterplanurile regionale și aria de adresabilitate a proiectelor de infrastructură sanitară propuse.
  • Ulterior selecției proiectelor de infrastructură, portofoliul ANDIS va include automat proiectele de infrastructură sanitară cu impact național sau regional, precum spitale regionale de urgență sau alte spitale cu impact regional (ex. institute de specialitate).

Printre nemulțumirile baronilor locali – investiții exclusiv pe baza unor indicatori obiectivi 

Documentul prevede elaborarea, de către ANDIS, a unei metodologii care să permită prioritizarea proiectelor pe baza unor criterii obiective și având în vedere coordonarea strategiilor existente la nivel național din domeniul sanitar.

Actualizarea metodologiei de prioritizare va contura în timp un program multianual (PMA) de dezvoltare a infrastructurii sanitare, care se va sincroniza cu ciclurile de programare ale Comisiei Europene.

Toate investițiile de infrastructură cu impact regional și național vor fi automat incluse în PMA, mai subliniază documentul.

Un alt punct cu potențial de a deranja aleșii locali este cel al monitorizării, cu un important accent pe transparență – ANDIS va monitoriza modul de implementare a proiectelor și va furniza și publica date despre acestea , precum și informații și rapoarte despre derularea proiectelor.

Detaliile și termenele privind înființarea ANDIS

  • Înființarea agenției se va face printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, iar detaliile privind operaționalizarea se vor stabili printr-o Hotărâre a Guvernului. Elaborarea și inițierea aprobării cadrului legislativ va fi responsabilitatea Ministerului Sănătății.
  • Anul acesta urmează să fie adoptată legislația, să fie numit managementul, să se deschidă birourile și să fie angajate 52 de persoane (25 vor fi preluați prin transferul integral al Direcției de Monitorizare Implementare Spitale Regionale). Numărul final de salariați va fi de 78.
  • Conducerea agenției va fi compusă dintr-un președinte și un consiliu director.
  • ANDIS are ca termen 2022 pentru a asigura finalizarea proiectării tehnice detaliate pentru spitalele regionale Iasi, Cluj si Craiova.
  • Pentru perioada 2022 – 2023, se precizează că vor fi inițiate, tot cu asistență tehnică, studii de fezabilitate pentru proiecte de infrastructură (incluzând PNRR) și vor fi lansate proiectele de infrastructură din acest al doilea val.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, cel care a a promovat ideea Agenției

vlad voiculescu fost ministru al sanatatiiÎnființarea ANDIS a fost o inițiativă a fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, conform declarațiilor oferite de acesta pentru CursDeGuvernare.ro.

Acesta a propus Agenția după discuțiile pe care le-a avut cu zeci de specialiști independenți, din țară și din structurile europene. Fără un  grup de profesioniști organizați în cadrul unei entități separate, statul român nu va putea livra investițiile promise – a explicat acesta pentru CursDeGuvernare.ro.

Agenția a fost discutată în cadrul coaliției, iar acolo unde a fost cazul, s-au negociat unele aspecte. Nimeni din coaliție nu s-a opus, a mai precizat Vlad Voiculescu.

(Citiți și: „VIDEO/ Vlad Voiculescu, despre sistemul de sănătate: Epoleți, politizare, deprofesionalizare managerială. Bilanțul pe 4 luni pe care și l-a făcut fosul ministru”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: