duminică

16 iunie, 2024

6 martie, 2016

congres partid comunist chinaPlanificatorul economic șef al Chinei, Xu Shaoshi, a declarat sâmbătă că cea de-a doua mare economie a lumii nu va experimenta „o aterizare dură”, în pofida reducerii creșterii. 

Congresul Partidului Național al Poporului, care a început sâmbătă, a redus ținta de creștere economică pentru 2016, la 6,5 % -7 %, după ce anul trecut s-a înregistrat o creștere de 6,9 % (sub 7%, cât se estimase), cea mai mică expansiune în 25 de ani.

Anunțul privind ținta de creștere pe acest an a fost făcut de premierul Li Keqiang, în discursul său de deschidere de la reuniunea anuală de la Beijing, discurs în care a avertizată că urmează o „bătălie dificilă”, scrie BBC.


Președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă a explicat că încetinirea creșterii în economia mondială va crea dificultăți Chinei, anul acesta:

„În primul rând, estimăm că recuperarea lentă și ratele scăzute de creștere în economia mondială vor continua pentru o perioadă de timp”, le-a declarat el reporterilor.

„De asemenea, nu am putut trece cu vederea riscurile de pe piețele instabile financiare (globale – n. red.), scăderea prețurilor și riscurile geopolitice”, a mai explicat acesta.

Așteptările economiei de la Congres

Congresul Partidului Comunist, care se reunește o dată pe an, este cel care stabilește agenda economică și politică a țării. Anul acesta, el are loc într-un context în care China se confruntă cu încetinirea ritmului de creștere economică.


Congresul va dura 10 zile și la lucrările sale participă aproape 3.000 de delegați aleși ai provinciilor, regiunilor autonome, municipalităților și forțelor armate.

Temele Congresului care sunt urmărite de toată lumea:

Al 13-lea plan cincinal (strategia pe următorii cinci ani): Deși detaliile planului au circulat încă din noiembrie, delegații îl vor vota acum, la Congres.

Pe ordinea de zi figurează și reforma întreprinderilor de stat, planul cincinal fiind strategia de gestionare a tranziției de la o economie bazată pe investiții la una mai dependentă de servicii și consum.

Ținta de creștere economică: Tony Nash, de Complete Intelligence, spune că nu sunt atât de importante cifrele, cât direcția de creștere și ritmul.

Foarte important este dacă serviciile vor deveni mai importante pentru economia Chinei și ce va însemna acesta pentru creșterea locurilor de muncă.

Firmele zombi: Punct central al reformei, pe o perioadă mai lungă de un cincinal, este eliminarea firmelor de stat împovărate de datorii și curățarea acestui sector.

Problema cea mare o reprezintă milioanele de muncitori angajați în aceste uriașe companii chineze. Potrivit unor informații apărute înaintea Congresului, aproximativ șase milioane de locuri de muncă urmează să dispară din șapte industrii (printre care se numără cea a cimentului, producția sticlei și construcțiile de nave).

Este una dintre prioritățile acestui an, dar și a celor care urmează.

De aceea, este de așteptat să fie anunțate, la Congres, pachete de sprijin, cu programe de formare a forței de muncă și un angajament al partidului pentru crearea de joburi în domenii noi.

Măsuri de stimulare: Piețele din China au înregistrat deja efecte, în săptămâna de dinaintea Congresului, în anticiparea planurilor suplimentare de stimularea ce vor fi anunțate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: