duminică

16 iunie, 2024

11 iunie, 2017

Acţionarii Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au decis acordarea de dividende în valoare totală de 1,035 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat anul trecut, care s-a ridicat la 1,22 miliarde lei, anunță News.ro.

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar al Hidroelectrica, ceruse în luna mai ca producătorul de energie să repartizeze acţionarilor tot profitul net realizat de anul trecut sub forma dividendelor, care s-a ridicat la 1,22 miliarde de lei, dar şi încă 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare.

În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut.


Ministerul Energiei (cu 80,05% din acţiuni) va încasa dividende în sumă de 829,12 milioane lei, în timp ce FP va lua dividende de 206,5 milioane lei.

Restul de 10% din profitul net raportat pentru 2016, de 115,07 milioane lei, va fi repartizat la alte rezerve constituite ca surse proprii de finanţare.

Acţionarii au mai decis ca societatea să repartizeze „rezultatul reportat pentru acoperirea soldului debitor al contului contabil 1174, în sumă de 700,4 milioane lei”.

În acest cont sunt evidenţiate câştigurile sau pierderile rezultate din corectarea erorilor contabile din anii precedenţi.


Hidroelectrica are acum rezerve de 2,2 miliarde lei, adică 500 milioane euro cash în depozite bancare, au anunţat recent reprezentanţii companiei.

În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei şi un profit brut de 1,5 miliarde lei.

Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de judeţe şi are o pondere de 30-31% din producţia de energie electrică la nivelul ţării.

Societatea are şapte sucursale şi o putere instalată de 6.442 MW.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Pentru întregul an 2017, Hidroelectria şi-a propus să obţină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei. Compania şi-a planificat pentru acest an o producţie de 14,5 TWh, faţă de anul trecut, când a realizat o producţie de 17,6 TWh.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu aşa numiţii ”băieţi deştepţi”, un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 şi care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar, Euro Insol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: