Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare dintre Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi Romgaz (SNG), Amromco Energy şi asocierea dintre cele două, în şedinţa Executivului de joi.
Cele două companii au fiecare mai multe acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare, împreună și fiecare în paret.
Cantitatea de gaze naturale extrase, livrate, injectate şi extrase din depozite de Romgaz prin asocierea cu Amromco (participație paritară de 50%) a crescut anul trecut cu 9,1% față de 2015, până la 73 de mil. mc, după ce scăzuse de la 82,3 mil. mc în 2014.
Gazele obţinute prin asocierea cu Amromco „nu reprezintă producţie a Romgaz, dar valoarea gazelor se reflectă în cifra de afaceri a Romgaz, conform cotei parte deţinută în cadrul asocierii”, potrivit raportului administratorilor Romgaz (SNG) pe 2016.
În primul semestru al acestui an, cantitatea de gaze obţinută de Romgaz prin asociaerea cu Amromco a fost de 43,2 mil. mc, cu 12,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Gradul de realizare a lucrărilor din cadrul programului comun de lucrări pentru anul trecut a fost de sub 66% din cel planificat.
Statul a impus Romgaz (SNG) acordarea de dividende de 925 de milioane de lei din profitul pe 2016 de 1,024 miliarde de lei, dintr-o cifră de afaceri de peste 3,41 miliarde de lei. Apoi a mai cerut dividende suplimentare de 750 de milioane de lei, din rezervele acumulate în anii precedenţi.
Ministerul Energiei are 70% din acţiunile SNG.
SNG a obţinut un profit net de 868 milioane de lei în S1 / 2017, dintr-o cifră de afaceri de 2,39 miliarde de lei.
Romgaz mai are în derulare nouă acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în Transilvania, Depresiunea panonică, Moldova, Muntenia și Oltenia, iar Amromco are două acorduri în asociere cu Rompetrol și unul în nume propriu.
Amromco Energy este cel mai vechi producător independent de gaze naturale din România, înființat în 2002 şi controlat acum de gigantul energetic american First Reserve.
Amromco a terminat anul 2015 cu pierderi de 187,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de 272,3 milioane lei, potrivit celor mai recente date.