Cancelarul german Olaf Scholz și vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, au încheiat vineri o serie de acorduri care acordă UE și producătorilor de mașini europeni acces exclusiv la litiu sârbesc și deschid calea pentru construcția uneia dintre cele mai mari mine de litiu de pe continent.
„Acesta este un proiect european important și contribuie ca Europa să rămână suverană și independentă în aprovizionarea cu materii prime într-o lume în schimbare”, a declarat Olaf Scholz, citat de Politico, în capitala sârbă.
Maroš Šefčovič și Dubravka Đedović Handanović, ministrul sârb al mineritului și energiei, au semnat un acord pentru oficializarea lanțului de aprovizionare al UE și a procesării cu valoare adăugată pentru litiul extras de Rio Tinto, un consorțiu minier britanic-australian.
Au fost semnate, de asemenea, scrisori de intenție cu reprezentanții producătorilor de automobile europeni, precum Mercedes-Benz din Germania și producătorul de automobile franco-italian Stellantis.
Protestele au blocat proiectul în 2020
Litiul, supranumit „aur alb” datorită cererii sale mari pentru a fi folosit în bateriile care alimentează vehiculele electrice, este din abundență – și până acum neexploatat – în regiunea Jadar, în vestul Serbiei.
Cu toate acestea, în ciuda potențialului pe care îl deține pentru UE, proiectul deschiderii unei mine în Jadar este nepopular în Serbia și a stârnit proteste ample ale ecologiștilor în 2021 și 2022, unind facțiunile politice într-un peisaj ideologic altfel divizat.
Opoziția față de proiect a fost atât de puternică încât, în ciuda semnării unui acord cu Rio Tinto în 2020, guvernul a decis în cele din urmă, în ianuarie 2022, să anuleze planurile pentru construcția minei.
Dar după ce și-a asigurat un alt mandat la alegerile naționale din decembrie, guvernul sârb a decis să cară opinia Curții Constituționale. Pe 11 iulie, instanța a declarat neconstituțională decizia guvernului de a interzice proiectul și a restabilit valabilitatea acordului din 2020
Președintele Vučić promite să supravegheze buna desfășurare a poiectului
În timpul sesiunii de deschidere a Summit-ului materiilor prime critice orgnizat vineri în Serbia, președintele Aleksandar Vučić a recunoscut lipsa de sprijin pentru proiect în țară, dar a spus că crede că „oamenii vor fi din ce în ce mai mult alături de țara și guvernul lor odată ce vor vedea nivelul. de angajament și precauție cu care am abordat acest proiect.”
Potrivit detaliilor acordurilor semnate cu UE, președintele va supraveghea personal dezvoltarea proiectului și „se va întâlni în mod regulat cu vicepreședintele Šefčovič pentru a monitoriza progresul și a decide pașii următori”.
Opoziția se teme că, în schimbul acordului care îi garantează acces la litiu, UE ar putea trece cu vederea derapajele Serbiei către autocrație sub președintele Vučić.
***.