joi

25 iulie, 2024

18 mai, 2023

Se estimează că Cehia are aproximativ 3% din resursele de litiu ale lumii, marea majoritate fiind situată aproape de granița cu Germania. Experții spun că depozitele din zona Cínovec, regiune bazată pe exploatarea cărbunelui, ar putea conține cele mai mari depozite de litiu din Europa.

„Suntem în pragul revoluției litiului, deoarece utilizarea litiului va crește semnificativ, iar Europa va sprijini intens producția de materii prime critice pe propriul teritoriu”, a a declarat premierul Cehiei, Petr Fiala, citat de Euroactiv, care a preluat Agenția Cehă de Știri.

Litiul, unul dintre materialele critice, este crucial pentru producția de bateriile autovehiculelor electrice și tehnologii de energie regenerabilă.


„Este o șansă de a atrage noi investitori în regiune, de a îmbunătăți nivelul de trai și de a crea mii de locuri de muncă. Avem șansa de a crea un centru de energie modernă și resurse regenerabile dintr-o regiune care odată cu cărbunele”, a mai spus Petr Fiala.

Cehia și Saxonia au semnat deja un memorandum de cooperare pe proiecte strategice, inclusiv extracția de materii prime precum litiul.

Exploatarea în adâncime de la Cínovec este pregătită de Geomet, o companie deținută majoritar de Severočeské doly, care aparține companiei energetice ČEZ Group.

Studiul final de fezabilitate, care va răspunde la întrebările de bază legate de posibilitățile de producție de litiu la Cínovec, va fi gata până la finalul acestui an, iar exploatarea efectivă ar putea începe la sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027.


ČEZ discută în prezent cu primarii din satele din jur despre viitorul mineritului din zonă. Minereul va fi extras de la 200 până la 500 de metri sub pământ, unde va fi și zdrobit parțial. Prelucrarea ulterioară va avea loc în apropierea depozitului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: