companii chineze în românia

10 noiembrie, 2024

Dintre țările din Asia, China este cel mai mare investitor în România, valoarea capitalului investit în țara noastră depășind Japonia, Coreea de Sud sau Emiratele Arabe Unite. Printre cele mai mari companii chineze în România se numără Huawei, ZTE sau Eurosport DHS.

Câte companii cu capital chinez sunt în România

Potrivit unui document publicat de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) în septembrie 2024, China se află pe locul 20 într-un clasament pe țări de rezidență ale investitorilor în funcție de cuantumul capitalului investit. Astfel, la acea dată, în România existau aproape 14.000 de companii chineze în România, ce reprezentau 4,75% din totalul societăților cu participare străină din România.

În ceea ce privește valoarea capitalului social subscris, acesta se ridica la 1,4 miliarde de lei, echivalentul a peste 357 de milioane de euro.

Companii din China prezente în România – Huawei


1. Huawei, compania multinațională din China producătoare de echipamente de telecomunicații, în special telefoane mobile, este prezentă în România din anul 2003, când a intrat pe piața produselor IT destinate consumatorilor, se arată pe site-ul oficial al Huawei România. În 2007, Huawei a înființat compania locală Huawei Technologies SRL, care a lansat ulterior următoarele divizii interne de business:

  • În anul 2010 a fost lansat segmentul de business destinat companiilor (divizia se numește „Enterprise Business Group”);
  • În 2012 este înființat în România centrul global de suport tehnic Huawei, denumit „Global Service Center”. Acest serviciu este destinat furnizării de suport tehnic (hardware și software) clienților și partenerilor Huawei, fiind cel mai important centru de acest fel al Huawei din Europa de Sud-Est și al doilea ca mărime din Europa.

Companii chineze în România – Huawei

Ulterior, în 2018, Huawei a înființat și centrul regional Huawei pentru oferirea de servicii specifice activității de resurse umane, denumit Centrul Comun de servicii de Resurse Umane sau „Human Resources Shared Services Centre”.

Potrivit Huawei România, compania a creat peste 2.200 de locuri de muncă pe piața locală (direct) și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri de afaceri. În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, iar valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 de milioane de euro.

Conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2023, Huawei Technologies (CAEN Comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații) a avut o cifră de afaceri de peste 1,6 miliarde de lei și un profit net de 55,4 milioane de lei. La acea dată, compania avea circa 670 de angajați.

companii chineze în românia
Foto: jeanvdmeulen / pixabay.com

Companii chineze în România – Eurosport DHS


2. Eurosport DHS, producătorul de biciclete din Deva, este o altă companie cu capital chinez din România. La ora actuală, compania este deținută de investitori chinezi și germani. Înființată în 2004, Eurosport DHS a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 232 de milioane de lei, un profit net de 10,2 milioane de lei și un număr mediu de 177 de angajați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Fabrica din Deva, ce a fost deschisă în 2006 în urma unei investiții inițiale de 6 milioane de euro, produce biciclete pentru brandurile Afisport, Devron, DHS, Kreativ, Teranna și Citadine. Fabrica produce atât biciclete de oraș, pentru șosea, cât și mountain bikes (MTB), de trekking, pentru copii, pliabile sau biciclete electrice.

Ce produc chinezii în România

Dincolo de biciclete, Eurosport DHS produce și echipamente de fitness (benzi de alergat, biciclete staționare, steppere, gantere, discuri, bare, mingi de fitness, hoverboard-uri, trotinete simple sau electrice) și echipamente de puericultură (cărucioare, landouri, scaune auto pentru bebeluși, înălțătoare pentru copii, triciclete, cărucioare sport pliabile etc).

În contextul discuției despre companii chineze în România, trebuie menționat că din același grup face parte și compania DHS Bike Parts, care se ocupă cu comercializarea pieselor de schimb pentru biciclete. Firma cu sediul în Deva, ce are CAEN-ul de comerț cu ridicata, a avut în anul 2023 o cifră de afaceri de peste 41 de milioane de lei și un număr mediu de 38 de angajați.

Compania comercializează componente și accesorii de ciclism de la unii dintre cei mai importanți producători mondiali, ca de exemplu SRAM, RockShox, Avid, Truvativ, Zipp, O’Neal, Azonic, Topeak, WTB, Mitas Tyres, Polisport, Trelock sau Fibrax. Printre piesele și accesoriile comercializate se numără anvelope, camere de aer, ghidoane, pipe de ghidon, echipamente de protecție, unelte și echipamente pentru service.

Companii chineze în România – ZTE

3. ZTE este o altă mare companie chineză prezentă în România. Cu sediul central în Guangdong, ZTE Corporation este o companie chineză de tehnologie deținută parțial de stat, specializată în telecomunicații. Activitatea de bază a ZTE este producția de echipamente pentru rețele de diverse tipuri (telecomunicații, fibră optică, internet, date etc), telefoane mobile, tablete sau software de telecomunicații.

În țara noastră, ZTE România SRL a fost înființată în anul 2007, având CAEN-ul Activități de consultanță în tehnologia informației. În anul 2023, compania a avut o cifră de afaceri de peste 79 de milioane de lei și un profit net de aproape 950.000 de lei. La acea dată, ZTE România avea 12 angajați.

Companii chineze în România – Honest General Trading

4. Honest General Trading este o altă companie cu capital chinez din România. Firma este un distribuitor de echipamente, scule și unelte de mână sau electrice, diverse accesorii pentru bricolaj, construcții, instalări, grădinărit și amenajări, materiale electrotehnice, obiecte și instalații sanitare (robineți, țevi etc), echipamente de protecție, armături, instrumente de măsurat etc.

Rețeaua națională de distribuție include centre regionale situate în București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Craiova și Brăila. Această rețea dispune de un spațiu total de depozitare ce depășește 40.000 de metri pătrați, și are capacitatea de a stoca până la 75.000 de paleți. În aceste centre, compania menține un stoc mediu de aproximativ 40 de milioane de unități de produse, se arată pe site-ul ofcial Honest General Trading.

De asemenea, compania are 45 de agenţi de vânzări și o flotă auto de peste 100 de autovehicule pentru a asigura eficiență în preluarea şi livrarea comenzilor. Honest General Trading este unul dintre partenerii importanţi pentru Hornbach, Leroy Merlin, Brico Depot, Carrefour, Kaufland sau Auchan.

Companii cu capital chinez în România

Compania are și un serviciu de consultanţă și asigură totodată asistenţa service profesională prin echipe de tehnicieni specializaţi ce oferă servicii de reparaţii şi întreținere pentru toată gama de produse comercializate de HGT.

Înființată în anul 1994, firma HGT a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 291 de milioane de lei, un profit net de peste 39 de milioane de lei și un număr mediu de 380 de salariați.

Alte companii chineze în România sunt China Tobacco International Europe Company (ce deține fabrica de produse din tutun din comuna buzoiană Pârscov), Contex Digital Electronic (CAEN Repararea aparatelor electrocasnice de uz casnic) sau Haida (producătorul de anvelope pentru mașini a înființat anul trecut o firmă în România, numită Haida Rubber & Plastis România SRL).

Foto: SW1994 / jeanvdmeulen / pixabay.com

Dacă acest articol despre companii chineze în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Companii cipriote în România. 4 societăți listate la bursă
Companii cu capital străin în România. TOP 5 țări
Companii austriece în România. 11 mari corporații
Companii olandeze în România. 4 mari jucători din piață
Companii italiene în România. 4 mari jucători din piață
Companii germane în România. 14 mari jucători din piață
Companii grecești în România. 4 mari jucători din piață
Companii americane în România. Listă cu 26 de mari corporații

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: