Plata CAS venituri drepturi de autor. Dacă obții venituri din drepturi de autor, este important să știi că, dacă veniturile tale nete dintr-un an depășesc un anumit prag stabilit de legislație, atunci trebuie să plătești contribuția de asigurări sociale (contribuția la pensie).
Ce sunt veniturile din drepturi de autor
Veniturile din drepturi de autor, cunoscute și ca venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sunt definite de articolul 70 din Codul fiscal. Potrivit acestuia, veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.
Plata CAS venituri drepturi de autor – diferența față de veniturile din salarii
În România, salariații angajați cu contract de muncă trebuie să plătească 25% din venitul brut sub formă de contribuție la pensie. Persoanele care obțin venituri din drepturi de autor beneficiază de un regim fiscal diferit.
Mai precis, dacă veniturile nete obținute din drepturi de autor într-un anumit an nu depășesc pragul de 12 salarii minime brute pe țară (în prezent, salariul minim brut este de 3.700 de lei), persoana respectivă nu are obligația de a plăti CAS.
Cum se stabilește venitul net în cazul drepturilor de autor
Cei care obțin venituri în urma unor contracte de autor beneficiază de o cotă forfetară de 40% ce se aplică asupra venitului brut. Acest lucru înseamnă că din venitul brut se deduc cheltuieli prin aplicarea acestei cote forfetare de 40%. În urma deducerii rezultă venitul net, și doar acesta se ia în calcul la determinarea bazei pentru contribuția la pensie.
Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai bine cum se determină venitul net în cazul drepturilor de autor. Dacă o persoană a obținut într-un an un venit brut din drepturi de autor de 40.000 de lei, asupra acestuia se aplică cota forfetară de 40% (egală cu 16.000 de lei în exemplul nostru). Această sumă se scade din venitul brut și se obține venitul net, de 24.000 de lei, cel care va fi luat în calcul pentru a stabili dacă persoana a depășit sau nu plafonul pentru CAS.
Plata CAS venituri drepturi de autor – stabilirea plafonului
Este important de menționat că încadrarea în plafonul anual se efectuează prin cumularea veniturilor nete obținute nu doar din drepturi de autor, ci și a veniturilor nete obținute din activităţi independente precum cele din producție, comerț, servicii sau din profesii liberale. Așadar, dacă cineva obține atât venituri din drepturi de autor, cât și din contabilitate sau din avocatură de exemplu, toate aceste venituri se iau în calcul când se stabilește baza de calcul CAS.
După ce se adună toate aceste venituri, dacă persoana nu a obținut venituri mai mari de nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (adică 44.400 de lei în acest moment), ea nu are obligația de a plăti contribuția la pensie. Însă, dacă dorește, persoana poate să contribuie la pensie voluntar (în condiţiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară).
Plata CAS venituri drepturi de autor – baza de calcul
Potrivit Codului fiscal, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară;
Plata CAS venituri drepturi de autor – exemple
Vom folosi câteva exemple pentru a înțelege mai bine cum se stabilește contribuția la pensie pentru cei ce obțin venituri din drepturi de autor. Dacă persoana a obținut într-un an venituri din drepturi de proprietate intelectuală egale cu 14 salarii minime brute pe țară (14 x 3.700 de lei), adică 51.800 de lei, ea este obligată să plătească CAS cel puțin la nivelul de 12 salarii minime brute pe țară.
Mai precis, persoana va plăti 25% (cât este cota pentru pensie) din suma de 44.400 de lei (12 salarii minime brute pe țară), adică 11.100 de lei. Dacă își dorește o pensie mai mare, contribuabilul poate să opteze să plătească mai mult sub formă de CAS.
Plata CAS venituri drepturi de autor conform Codului fiscal
Iată un alt exemplu. Dacă o persoană a obținut într-un an venituri nete din drepturi de autor și din activități independente egale cu 37 de salarii minime brute pe țară (37 x 3.700 de lei), adică 136.900 de lei, atunci ea are obligația legală de a plăti CAS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară.
Astfel, ea trebuie să plătească la pensie 25% (cota pentru CAS) din suma de 88.800 de lei (24 x 3.700 de lei). Concret, în acest exemplu, contribuabilul va plăti la pensie 22.200 de lei. Dacă dorește să contribuie mai mult, el poate să plătească peste acest nivel.
Oricât de mari ar fi veniturile obținute într-un an din drepturi de autor, ca de exemplu egale cu 40 sau chiar cu 50 de salarii minime brute de țară, persoana respectivă nu va avea obligația să plătească o contribuție la pensie mai mare de 22.200 de lei. Are dreptul, însă, să contribuie mai mult dacă dorește să beneficieze de o pensie mai consistentă.
Foto: picjumbo_com / StockSnap / pixabay.com
Dacă acest articol despre plata CAS venituri drepturi de autor vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Plata CAS venituri activități independente. Exemple clare de calcul
Fonduri de pensii private România. 17 fonduri și administratorii lor
Ce este pilonul 1 de pensii. Diferența față de pilonul 2 și 3
Cât este contribuția la pilonul 3 de pensii. Ghid cu exemple
Ce este pensia privată obligatorie și cine beneficiază de Pilonul 2
Ce este pensia privată facultativă. Exemple de calcul
Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii, inclusiv în IT și construcții
Ce este pilonul 2 de pensii și cât este contribuția. Ghid cu exemple