Plata CAS venituri activități independente

7 noiembrie, 2024

Plata CAS venituri activități independente. CAS-ul reprezintă contribuția pe care persoanele ce obțin venituri în România trebuie să o plătească la bugetul asigurărilor sociale de stat. Contribuția de asigurări sociale mai este cunoscută și sub numele de contribuția la pensie.

În România, toți salariații angajați cu contract de muncă au obligația de a plăti 25% din venitul brut sub formă de contribuție la pensie. Obligațiile fiscale sunt diferite pentru persoanele ce obțin venituri din activități independente. Acestea au obligația de plăti contribuția de asigurări sociale numai dacă depășesc un anumit plafon anual. Însă chiar dacă veniturile lor nu depășesc acel plafon, ele pot să contribuie voluntar la bugetul asigurărilor sociale, pentru a beneficia de pensie în momentul în care ies din câmpul muncii.

Ce sunt veniturile din activități independente

Înainte de a discuta despre plata CAS venituri activități independente, trebuie să explicăm ce sunt acestea exact. Veniturile din activități independente sunt definite de articolul 67 din Codul fiscal. Astfel, veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.


În ceea ce privește veniturile din profesii liberale, acestea sunt venituri obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective. Printre cele mai cunoscute profesii liberale sunt cele de avocat, notar, contabil, medic, arhitect, auditor financiar sau consultant fiscal.

Plata CAS venituri activități independente – plafonul de 12 salarii minime brute

Așadar, conform Codului fiscal, persoanele care obțin venituri din activități independente au obligația de a plăti CAS numai dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice. În acest moment, salariul minim brut pe țară este de 3.700 de lei, ceea ce înseamnă că plafonul este de 44.400 de lei.

Prin urmare, cei care nu obțin într-un an venituri nete care să depășească pragul de 44.400 de lei nu trebuie să plătească contribuția CAS. Însă și aceste persoane, care nu se încadrează în plafonul de cel puţin 12 salarii, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale pentru anul curent. Totuși, este important de menționat că ele nu pot alege suma cu care să contribuie.

Dacă optează să plătească CAS, nu pot contribui cu o sumă mai mică decât cea prevăzută ca prag minim pentru persoanele care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară. În acest moment, suma minimă ce trebuie plătită este de 11.100 de lei, adică 25% (cât este cota de contribuție la pensie) din plafonul de 44.400 de lei. Cu alte cuvinte, persoana plătește o contribuție la pensie la nivelul salariului minim pe economie.

Plata CAS venituri activități independente
Foto: blickpixel / pixabay.com

Plata CAS venituri activități independente – cele două plafoane


În cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente ce depășesc pragul de 44.400 de lei, baza anuală de calcul pentru CAS o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Plata CAS venituri activități independente – exemple

Înțelegem mai bine care sunt obligațiile de plată la pensie din câteva exemple. Dacă o persoană a obținut într-un an venituri nete totale de 50.000 de lei (adică egale cu 13,5 salarii minim brute pe țară), atunci ea va trebui să plătească CAS la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, adică 11.100 de lei.

Să folosim un alt exemplu. Dacă un contribuabil va obține într-un an venituri nete totale din activități independente de 118.400 de lei (adică egale cu 32 de salarii minime brute pe țară), atunci el va plăti CAS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 25% din 88.800 de lei (24 x 3.700 lei). Concret, el va trebui să plătească 22.200 de lei la pensie.

Contribuția la pensie pentru veniturile din activități independente

Indiferent cât de mari ar fi veniturile obținute din activități independente, suma maximă pe care contribuabilul este obligat să o plătească nu poate depăși CAS-ul aferent nivelului de 24 de salarii minime brute pe țară (24 x 3.700 lei în acest moment). De exemplu, și dacă va avea într-un an venituri din activități independente de 185.000 de lei (echivalentul a 50 de salarii minime brute pe țară), el va trebui să plătească 22.200 de lei la pensie. Dacă dorește, suma plătită sub formă de CAS poate fi mai mare, însă Codul fiscal nu prevede o obligație în acest sens.

Foto: Dinero777 / blickpixel / pixabay.com

Dacă acest articol despre plata CAS venituri activități independente vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Fonduri de pensii private România. 17 fonduri și administratorii lor
Ce este pilonul 1 de pensii. Diferența față de pilonul 2 și 3
Cât este contribuția la pilonul 3 de pensii. Ghid cu exemple
Ce este pensia privată obligatorie și cine beneficiază de Pilonul 2
Ce este pensia privată facultativă. Exemple de calcul
Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii, inclusiv în IT și construcții
Ce este pilonul 2 de pensii și cât este contribuția. Ghid cu exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: