România intră în sezonul rece cu o întârziere de aproape un an a plăților către furnizorii de energie în contul schemei de plafonare pentru 2024. Datoria, neconfirmată de autorități, dar estimată în urmă cu 10 zile de către ACUE este de aproximativ un miliard de euro.
La rectificarea bugetară, guvernanții nu au prevăzut și aceste cheltuieli, ceea ce înseamnă că plata acestor datorii va fi amânată pentru 2025.
Informația a fost oferită de Dana Dărăban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”, citată de Agerpres.
„Un singur semnal de alarmă pe care îndrăznim să îl tragem, deşi nu s-a ridicat până acum problema, este nivelul de plăţi la nivelul furnizorilor pentru anul 2024. Am mai atras atenţia vizavi de faptul că există un blocaj la nivelul autorităţii de reglementare, blocaj generat exclusiv de o modificare a viziunii şi a modului de interpretare a datelor şi documentelor care trebuie încărcate în aceste platforme utilizate de ANRE, platforme care ulterior duc la validarea şi recunoaşterea cifrelor de plată. Rămâne o mare problemă. Suntem undeva cel mult la ianuarie 2024 cu încărcarea datelor şi validarea datelor, ceea ce înseamnă că plăţile pentru furnizori sunt undeva la noiembrie-decembrie 2023, adică ne apropiem iar de acea întârziere de aproape un an”, a afirmat Dărăban.
În aceste condiţii, a explicat reprezentanta Federației, există riscul ca aceşti furnizori să aibă probleme de lichiditate. Pe partea de lichiditate a pieţei, strict pentru sezonul rece, mai există câteva elemente care ar trebui clarificate pentru modul de achiziţie a energiei în prima parte a anului 2025.
Furnizorii așteaptă clarificări privind achizițiile din T1 2025
„Sunt, din punctul nostru de vedere, câteva ambiguităţi care trebuie clarificate. Odată clarificate, cred că putem să spunem că pe partea de achiziţie, coroborat cu un pic mai multă accelerare în modul de confirmare a plăţilor către furnizori şi plăţile efective către aceştia, cred că putem să spunem că sezonul rece da, din toate punctele de vedere, cu limitările tehnice, că sunt de multe ori situaţii care trec peste ceea ce pot să facă furnizorii sau distribuitorii de energie, cred că este asigurat în condiţii optime. Dar, revin, pe partea de politici în zona de distribuţie am vrea să vedem un pic mai multă deschidere către ceea ce spun operatorii din piaţă, iar în partea de furnizare dorim o accelerare a modului în care sunt recunoscute, decontate plăţile către furnizori şi o clarificare pentru achiziţiile din Q1 2025”, a spus Dana Dărăban.
Ea a dat asigurări că, pentru sezonul rece, furnizorii de energie sunt pregătiţi.
„Strict pe partea de furnizare, să ne referim doar la sezonul rece, pentru că dacă intrăm pe ceea ce ar trebui să avem în vedere din aprilie, deşi ar trebui să discutăm şi această perspectivă din aprilie 2025, e un pic mai complexă situaţia. Strict pentru sezonul rece, din toate datele pe care le avem şi noi la nivelul furnizorilor membri, suntem pregătiţi, clientul rămâne protejat pe perioada sectorului rece de actuala schemă pe care o avem în vedere”, a adăugat directorul executiv al ACUE, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”, citat de Agerpres.
Datoria statului către furnizori – aproximativ un miliard de euro
Datoriile statului către furnizorii de energie electrică, în urma aplicării schemei de plafonare a preţurilor la energie, se cifrează la circa un miliard de euro, pentru 2024, dar această sumă nu este confirmată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, a declarat săptămâna trecută directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Daniela Dărăban.
„Membrii ACUE acoperă 50% şi ceva din piaţa de energie electrică, 90% şi un pic din piaţa de gaze naturale. Din estimările noastre, pe energie electrică este de fapt şi de drept problema pe 2024, când încă s-a facturat pentru cele două plafoane. Credem, din estimările noastre, că suntem undeva la un miliard de euro datorie pentru 2024. Dar, din nefericire, suma nu este confirmată de ANRE, pentru că în cursul anului 2024 ANRE şi-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentaţiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecţii în ghidul de depunere. Ultimele corecţii au apărut undeva în luna august 2024 şi în momentul de faţă probabil că furnizorii sunt în faza în care ori se clarifică, ori au început să încarce date. Dar acesta este motivul întârzierii”, a explicat Daniela Dărăban.
În ceea ce priveşte gazele naturale, a adăugat ea, în cursul anului 2023 şi în 2024, s-a facturat foarte mult sub plafon şi mai sunt sume de recuperat probabil foarte multe din regularizări, dar sunt de ordinul sutelor de milioane, în jur de 300 de milioane de lei.
(Citește și: Datoria statului către furnizorii de energie, ca urmare a plafonării prețurilor, este de un miliard de euro)
****