Greva generală din Educație se suspendă, cu o săptămână înainte de finalul anului școlar 2022 – 2023. Anunțul a fost făcut luni de organizatorii acesteia – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Spiru Haret – care au explicat că este vorba despre o suspendare condiționată de precizarea în OUG ce va fi aprobată luni a două măsuri cu aplicabilitate din 2024.
Comunicatul prin care sindicatele anunță suspendarea grevei:
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024. În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.
Ce au obținut profesorii, după 3 săptămâni de grevă
Până acum, au fost emise acte normative prin care s-au acordat deja:
- o majorare salarială de 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice și cele auxiliare și de 400 de lei pentru cadrele nedidactice
- creșterea restantă a salariilor cadrelor nedidactice – aducerea la nivelul prevăzut pentru 2022 în grila din actuala Lege a salarizării
Ultima ofertă a Guvernului, care va fi concretizată prin OUG ce urmează a fi aprobate luni:
- stabilirea principiului potrivit căruia grila Educație din viitoarea lege a salarizării pornește de la salariul mediu pe economie acordat profesorilor debutanți
- majorarea cu 25%, de la 1 iunie, a salariilor (diferența de la 1.000 de lei acordați deja, prin OUG 53, până la echivalentul a 25%, acolo unde există diferențe; creșterea medie este de 1.300 de lei brut, la profesori, ceea ce înseamnă că aceștia mai primesc 300 de lei brut prin OUG aflată pe agenda de luni a Guvernului)
- acordarea de la 1 ianuarie 2024 a 50% din diferența rămasă până la grila finală de salarizare (din viitoarea lege a salarizării)
- vouchere anuale promise încă de la negocierile de vineri (1.500 de lei net pentru cadrele didactice și didactic auxiliar, 500 de lei pentru personalul nedidactic). Aceste vouchere sau bonusuri sunt finanțate din fonduri europene, iar profesorii pot folosi doar 30% din sumă așa cum doresc, 70% urmând să fie utilizate pentru cursuri de pregătire, echipamente IT, publicații de specialitate necesare formării profesionale.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat înaintea ședinței de guvern de luni în care urma să se aprobe două ordonanțe de urgență legate de revendicările profesorilor: ”Am decis ca odată ce avem răspunsul scris legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor vom adopta și ne vom ține de cuvânt (…) ca atare coaliția de guvernare, Guvernul pe care îl coduc au asumat cu maximul de responsabilitate pentru interesul public, pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație (…)”.
Primul proiect aduce creşterea cu 25% a salariilor din Educaţie. Garanţiile pentru salariul debutantului, de anul viitor, apar doar în nota de fundamentare, la fel ca și acordarea a 50% din creşterea ce va fi stabilită prin noua lege a salarizării.
După aplicarea majorării de 25%, salariul brut al profesorului cu grad didactic I şi peste 25 de ani vechime ajunge la 8.500 de lei brut.
A doua OUG reglementează primele de carieră – 1.500 de lei anual, până în 2027, pentru personalul didactic şi 500 de lei pentru nedidactic.
Impactul măsurilor obținute de profesori în cele 3 săptămâni de grevă generală – 2.9 mld. lei, anul acesta
Impactul bugetar al noilor măsuri propuse duminică de guvern privind majorările salariale pentru angajaţii din sistemul de educaţie este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei prevăzute ca impact bugetar odată cu adoptarea Ordonanţei 53, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat adoptată la 1 iunie (1.000 de lei brut pentru profesori, începând cu luna iunie).
„De la 18-25%, cât era, în funcţie de funcţie, grad didactic şi aşa mai departe, până la 25%, efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus faţă de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de Ordonanţa 53”, a explicat duminică Ligia Deca.
Cum s-ar putea încheia anul școlar
O OUG aprobată duminică prevede renunțarea la Evaluarea de la clasa a VI-a și echivalarea probelor de competență cu notele obținute în liceu. Aceste măsuri vor putea fi aplicate numai dacă încetează imediat greva generală, întrucât legea interzice înlocuirea profesorilor care protestează și nici nu se poate organiza un examen național doar în liceele unde cadrele didactice au renunțat la grevă.
Metodologia echivalării competențelor exclude notele din clasa a XII-a, tocmai pentru că nu se pot încheia mediile fără profesorii în grevă.
(Citeşte şi: „Guvernul pregătește Planul B pentru examene: notele din liceu în locul competențelor de la Bacalureat, anularea Evaluării de clasa a VI-a„)
****
Un răspuns
Ați suspendat prea devreme.
Motivat de faptul ca restul de 50% crestere de salariu sau așa zisa tranșa a doua va fi data cadva prin alte 10 transe anuale.
Iar noua lege a salarizarii va fi gata cand o zbura porcul!
Pas cu pas cum v-a învațat Prea Luminatul!
Multumesc ca nu cenzurati!😵