25 ianuarie, 2023

Creditarea privată a avut de suferit în ultimele luni din 2022, soldul creditului neguvernamental înregistrând o scădere în decembrie, de 0,2% față de luna precedentă, ritmul anual de creștere consemnând la rândul său o ajustare negativă, la 12,1% față de 13,2% ritmul din noiembrie, reiese din datele comunicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).

Creditarea a încetinit semnificativ în ultimul trimestru din 2022, pe fondul deteriorării puterii de cumpărare a consumatorilor și a adoptării unui comportament mai prudent, după ce în primele nouă luni ale anului trecut împrumuturile bancare au crescut cu ritmuri medii lunare de 15%-16%, atingând un maxim de 17,5% în iunie.

Acest lucru a fost a fost semnalat și de conducerea BNR, în cadrul ședinței de politică monetară din ianuarie, membrii consiliului de administrație remarcând ”că dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat și-a accelerat descreșterea, ajungând la 13,2 la sută în noiembrie, de la 16,0 la sută în septembrie, ca urmare a decelerării în continuare a creșterii componentei în lei. Impactul acesteia a fost contrabalansat însă întrucâtva de prelungirea ascensiunii dinamicii înalte a creditului în valută, sub influența evoluțiilor de pe segmentul societăților nefinanciare”.


Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în luna decembrie 2022 cu 0,2% față de noiembrie 2022 (-0,6% în termeni reali), până la nivelul de 363,6 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

”Creditul în lei, cu o pondere de 68,8% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 1,1%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,2% în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 1,7% (1,1% în cazul exprimării indicatorului în euro)”, potrivit indicatorilor monetari.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere cu 12,1 la sută (-3,6 la sută în termeni reali), pe seama majorării cu 6,6 la sută a componentei în lei (-8,4 la sută în termeni reali) și a creșterii cu 26,7 la sută a componentei în valută exprimată în lei (evoluție similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Creditul guvernamental a înregistrat o scădere în luna decembrie 2022 cu 1,1% față de luna noiembrie 2022, până la 170,1 miliarde de lei. În raport cu decembrie 2021, acesta s-a diminuat cu 1,5% (-15,3% în termeni reali).


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: