vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2023

Creditarea privată a avut de suferit în ultimele luni din 2022, soldul creditului neguvernamental înregistrând o scădere în decembrie, de 0,2% față de luna precedentă, ritmul anual de creștere consemnând la rândul său o ajustare negativă, la 12,1% față de 13,2% ritmul din noiembrie, reiese din datele comunicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).

Creditarea a încetinit semnificativ în ultimul trimestru din 2022, pe fondul deteriorării puterii de cumpărare a consumatorilor și a adoptării unui comportament mai prudent, după ce în primele nouă luni ale anului trecut împrumuturile bancare au crescut cu ritmuri medii lunare de 15%-16%, atingând un maxim de 17,5% în iunie.

Acest lucru a fost a fost semnalat și de conducerea BNR, în cadrul ședinței de politică monetară din ianuarie, membrii consiliului de administrație remarcând ”că dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat și-a accelerat descreșterea, ajungând la 13,2 la sută în noiembrie, de la 16,0 la sută în septembrie, ca urmare a decelerării în continuare a creșterii componentei în lei. Impactul acesteia a fost contrabalansat însă întrucâtva de prelungirea ascensiunii dinamicii înalte a creditului în valută, sub influența evoluțiilor de pe segmentul societăților nefinanciare”.


Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în luna decembrie 2022 cu 0,2% față de noiembrie 2022 (-0,6% în termeni reali), până la nivelul de 363,6 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

”Creditul în lei, cu o pondere de 68,8% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 1,1%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,2% în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 1,7% (1,1% în cazul exprimării indicatorului în euro)”, potrivit indicatorilor monetari.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere cu 12,1 la sută (-3,6 la sută în termeni reali), pe seama majorării cu 6,6 la sută a componentei în lei (-8,4 la sută în termeni reali) și a creșterii cu 26,7 la sută a componentei în valută exprimată în lei (evoluție similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Creditul guvernamental a înregistrat o scădere în luna decembrie 2022 cu 1,1% față de luna noiembrie 2022, până la 170,1 miliarde de lei. În raport cu decembrie 2021, acesta s-a diminuat cu 1,5% (-15,3% în termeni reali).


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: