fonduri europene pentru cercetare

29 decembrie, 2022

Fonduri europene pentru cercetare pot fi accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul III, Componenta C9 „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

Bani pentru cercetare prin PNRR

Unul dintre obiectivele Pilonului III este de a crește capacitatea de inovare a domeniului CDI (cercetare, dezvoltare, inovare) și de a spori cooperarea dintre mediul de afaceri și cercetători.

Pilonul prevede mai multe reforme în domeniul cercetării:


R2. Eficientizarea guvernanței în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării
R3. Reforma carierei de cercetător
R4. Consolidarea cooperării dintre mediul de afaceri și cel de cercetare
R5. Sprijin pentru integrarea organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România în Spațiul european de cercetare

Bugetul total al celor 6 măsuri (investiții) prezentate mai jos este de 748 de milioane de euro fără TVA.

Aceste fonduri europene pentru cercetare pot fi accesate prin intermediul mai multor măsuri (investiții).

Cercetare în domeniul energiei și al fabricării de cipuri

Investiția I4 „Proiecte transfrontaliere și multinaționale – Procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare” are o alocare bugetară de 500 de milioane de euro.

Investițiile vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care și-au manifestat intenția de a participa 19 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.


Obiectivele proiectului constau în:

-structurarea și dezvoltarea competențelor de concepție, fabricație și aplicare a componentelor și sistemelor microelectronice într-un ecosistem național coerent.

-securizarea proprietății intelectuale și accelerarea aplicării tehnologiilor avansate în domenii esențiale ale economiei naționale cum sunt industria automobilului, sănătatea sau agricultura de precizie, spațiu, apărare, aero-nautică etc.

-coordonare cu capabilitățile și necesitățile existente la nivel european, inclusiv prin participarea a cel puțin 10 membri ai ecosistemului național la un proiect multinațional de interes comun european.

Fonduri europene pentru cercetare – câteva dintre obiectivele măsurii:

-Extinderea capabilităților Institutului Național de cercetare-dezvoltare pentru Microtehnologie „IMT București” în tehnologii avansate de semiconductoare, specializat în subiecte/etape tehnologice specifice și micro-producție, inclusiv prin investiții și programe comune cu alte centre de cercetare, universitățile tehnice și sectorul privat.

-Crearea a 4 centre Digital Innovation Hub’s în tehnologii avansate de componente și sisteme microelectronice, cristalizate în vecinătatea unei universități tehnice, incluzând sectorul privat, focalizate pe componente și sisteme sigure și de încredere, pe dezvoltarea componentelor eficiente energetic pentru tehnologii de calcul, inclusiv inteligența artificială, și investiții în cercetare-dezvoltare, prototipare și producție mică/medie:

  • Un Digital Innovation Hub în jurul Universității Politehnică din București;
  • Un Digital Innovation Hub în jurul Universității Tehnice Cluj-Napoca;
  • Un Digital Innovation Hub în jurul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași;
  • Un Digital Innovation Hub în jurul Universității Politehnica din Timișoara.

Grupul țintă include toți actorii din lanțul de valori în componente și sisteme microelectronice, ca de exemplu:

  • Cercetare instituțională: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Microtehnologii „IMT București” și alte institute.
  • Cercetare universitară și învățământ superior: Universitatea Politehnică București, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Tehnică Cluj/Napoca, Universitatea Tehnică Iași, alte universități relevante.
  • Întreprinderi mari, mici și mijlocii.

Fonduri europene pentru cercetare – înființarea a 5 centre de competență

Investiția I5 „Înființarea și operaționalizarea centrelor de competență” are o alocare bugetară de 25 de milioane de euro.

Scopul este susținerea participării României la misiunile din Orizont Europa (susținerea financiară a organizațiilor românești cu proiectele CDI, aflate pe agenda misiunilor din Orizont Europa în regim competitiv).

Obiectivul constă în lansarea unei competiții naționale pentru proiecte CDI cu scopul stabilirii și operaționalizării a 5 centre de competență la nivel național, câte unul pentru fiecare domeniu de importanță strategică adresate de misiunile Orizont Europa:

1) cancer;
2) adaptarea la schimbările climatice, inclusiv transformarea societală;
3) oceane sănătoase, ape de interior și zona costieră;
4) orașe inteligente, climatic neutre;
5) sănătatea solului și a alimentelor.

Prin aceste fonduri europene pentru cercetare se vor finanța în regim competitiv 5 proiecte CDI complexe, prin care se vor operaționaliza centre de competență virtuale aferente celor 5 misiuni din Orizont Europa (câte un centru pentru fiecare misiune din Orizont Europa).

Ce costuri sunt eligibile

Va fi organizat un apel competitiv pentru selectarea a 5 proiecte complexe de cercetare, dezvoltare și inovare. Schema de finanțare se numește „Centrul de competență”. Instrumentul de implementare este un proiect CDI complex, care constă în implementarea națională a agendei strategice CDI a misiunii europene. Acoperă costuri pentru activități CDI, dar și costuri pentru:

  • upgrade al infrastructurilor de cercetare cu accent pe tehnologii digitale inovative
  • activități suport (studii etc.)
  • un roadmap național al infrastructurilor de cercetare existente în domeniul misiunii respective

Pe baza propunerilor de proiecte depuse, ca rezultat al apelului competitiv organizat de Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării, vor fi înființate 5 centre de competență, câte unul pentru fiecare misiune Orizont Europa.

Centrele de competențe vor fi selectate pe baza unor proiecte complexe și aplicate de cercetare, dezvoltare și inovare, propuse de consorții formate din organizații publice și private de cercetare, dezvoltare și inovare, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii.

Fiecare centru de competență este o rețea de excelență virtuală, cu structura flexibilă (in, out) care reunesc instituții relevante, publice și private din domeniul CDI, care dezvoltă împreună o agendă strategică de cercetare și inovare, care sa fie conexată cu agenda europeană a misiunii
respective și să ajute la implementarea ei prin activități CDI.

Număr minim de parteneri: 5 organizatii publice CDI și 5 organizații private CDI (IMM-uri).

Fiecare centru de competență va beneficia de sprijinul și implicarea autorităților publice centrale și/sau locale, ca subcontractori sau beneficiari după caz, dar și ONG-uri tematice, scoli, licee, cu rol în diseminarea rezultatelor și/sau dezvoltarea de politici de valorificare a rezultatelor CDI obținute pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.

Fonduri europene pentru cercetare – bugetul unui proiect

Bugetul este de maximum 5 milioane de euro/proiect. Va exista un buget maxim pentru IMM-uri de 200.000 de euro și un buget maxim pentru o organizație publică de cercetare, dezvoltare și inovare de 500.000 de euro. IMM-urile cofinanțează activitățile de cercetare și inovare cu 25%.

Categorii de cheltuieli avute în vedere: cheltuieli de personal, cheltuieli de logistică, cheltuieli de achiziție echipamente CDI, cheltuieli de regie – maximum 15 % din valoarea proiectului, cheltuieli cu organizarea de evenimente, cheltuieli de deplasare.

Bugetul investiției este de: 5 milioane de euro x 5 misiuni (25 de milioane de euro).

Investiția I6 „Programul de mentorat Orizont Europa” are o alocare bugetară de 5 milioane de euro.

Aceste fonduri europene pentru cercetare au ca obiectiv:

  • creșterea capacității actorilor interesați din România de a participa la proiecte Horizon Europe prin mentoring
  • susținerea dezvoltării excelenței organizațiilor câștigătoare
  • asigurarea participării cu succes la programele europene CDI și la competiții transnaționale.

Vouchere de 10.000 de euro pentru scrierea de proiecte

Prin această măsură, instituțiile /organizațiile din România care vor să depună o propunere la Programul Orizont Europa, în calitate de coordonator, vor primi:

1. Un sprijin financiar (voucher), prin care pot achita servicii:

a) de scriere de propuneri de proiect Orizont Europa pentru persoane fizice autorizate sau firme de consultanță din România și UE;

b) staff exchange în organizații de succes din UE, cu experiență în scrierea de proiecte europene pentru dobândirea competentelor respective (1-3 luni);

c) stagii în organizații din UE, implicate în proiecte deja finanțate prin Orizont 2020 și Orizont Europa (maximum 3 luni) în vederea participării la diverse activități asociate proiectelor în derulare în vederea scrierii unor propuneri de proiect Orizont Europa, derivate din proiectele deja finanțate;

d) de participare la cursuri de scriere de propuneri de proiecte Orizont Europa și de management proiecte Orizont Europa din România și UE.

Voucher-ul este considerat plătibil dacă propunerea depusă în cadrul competițiilor la Orizont Europa este eligibilă și trece cel puțin un prag la unul din criteriile de evaluare din programul Orizont Europa.

Se acordă fonduri europene pentru cercetare de maximum 10.000 de euro (125 h/proiect x 80 Euro/oră = 10.000 de euro/voucher pentru scrierea propunerilor de proiect Orizont Europa).

2. Sprijin financiar pentru participare la evenimente de brokeraj relevante european.

Cine sunt beneficiarii voucherelor

Voucher-ul este considerat plătibil dacă propunerea depusă la programul Orizont Europa, ca urmare a participării la eveniment, este eligibilă. Se acordă maximum 1.000 de euro.

3. Voucher pentru utilizarea de servicii CDI ale infrastructurii de cercetare ELI-NP pentru depunerea de propuneri de proiecte declarate eligibile la Orizont Europa, în parteneriat cu organizații de cercetare din afara României.

Se oferă maximum 4 vouchere de 10.000 de euro per proiect depus și declarat eligibil la Orizont Europa (maximum 20 vouchere pe perioada PNRR). Voucher-ul este o sumă forfetară care se decontează după efectuarea serviciului pentru care a fost activat.

Beneficiarii acestor fonduri europene pentru cercetare: organizații CDI publice sau private, cercetători, personal cu pregătire economică sau juridică din organizații CDI publice sau private (care să se specializeze ulterior în scrierea de propuneri de proiect la Orizont Europa).

Participarea României la programul Orizont Europa

Investiția I7 „Consolidarea excelenței și susținerea participării României la parteneriatele și misiunile din cadrul programului Orizont Europa” are o alocare bugetară de 31 de milioane de euro.

Obiectivul său constă în stimularea și susținerea participării cercetătorilor români la parteneriatele europene și misiunile CDI din Horizon Europe.

Fonduri europene pentru cercetare – Investiția are în vedere măsurile:

i) cofinanțarea proiectelor de cercetare recomandate pentru finanțare în cadrul parteneriatelor europene pentru perioada de tranziție (2022-2023) – Orizont 2020 și Orizont Europa (pe baza condițiilor programului de lucru din programul Orizont Europa).

Un număr de până la 20 de proiecte vor fi finanțate cu un buget maxim de 300.000 de euro pentru fiecare partener român.

ii) proiecte complementare cu scopul de a spori impactul proiectelor Orizont 2020 care sunt deja finanțate (în curs sau finalizate recent).

Un număr de până la 15 proiecte vor fi finanțate cu un buget maxim de 1.000.000 de euro.

iii) proiecte de consolidare a excelenței.

Un număr de până la 20 de proiecte vor fi finanțate cu un buget maxim de 500.000 de euro.

Fonduri europene pentru cercetare – cheltuieli eligibile

Categorii de cheltuieli avute în vedere: cheltuieli de personal, cheltuieli de logistică, cheltuieli de regie – maximum 25% din valoarea proiectului, cheltuieli cu organizarea de evenimente, cheltuieli de deplasare.

Bugetul pentru un proiect finanțat de MCID este maximum 1 milion de euro. Număr minim de parteneri: 1 dacă este o întreprindere privată CDI. Dacă partenerul este o organizație CDI publică, atunci numărul minim de parteneri este 3, ceilalți 2 fiind IMM-uri. Este posibil ca una sau mai multe părți să suporte integral costurile proiectului și, prin urmare, celelalte părți să nu fie expuse la riscurile financiare pe care le presupune acesta.

Bugetul coordonatorului trebuie să reprezinte minimum 60% din bugetul proiectului.

Buget maxim pentru IMM-uri: 200.000 de euro (schema de minimis). Se acceptă 10% pentru cercetare fundamentală. Restul activităților sunt: cercetare industrială, dezvoltare experimentală, activități de inovare pentru obținerea, validarea și protejarea brevetelor, investiții inițiale pentru inovare, în vederea introducerii în producție a rezultatelor obtinute din activitatea de CD.

Fonduri europene pentru cercetare – organizații publice și private

Pentru întreprinderi, cotele de finanţare se calculează ca procent din costurile eligibile ale proiectului, pe categorii de activităţi şi în funcţie de tipul întreprinderii (mare, mijlocie, mică).

Cotele de bază de finanţare publică a activităţilor de cercetare-dezvoltare, ca procent din cheltuielile eligibile corespunzătoare, sunt următoarele:

• 50% pentru cercetarea industrială;
• 25% pentru dezvoltarea experimentală.

Pentru cercetarea industrială şi dezvoltarea experimentală se va acorda la cotele de bază un bonus de 10% pentru întreprinderile mijlocii şi de 20% pentru întreprinderile mici.

Pentru obţinerea, validarea şi protejarea drepturilor de proprietate industrială și alte activități de inovare pentru IMM-uri (detașarea de personal cu înaltă calificare; achiziția de servicii de consultanță în domeniul inovării; achiziția de servicii de sprijinire a inovării), intensitatea ajutorului nu poate depăşi 50% din costurile eligibile aferente.

Beneficiarii acestei investiții sunt organizațiile CDI publice și private.

Fonduri pentru atragerea cercetătorilor din străinătate

Investiția I8 „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare” are o alocare bugetară de 183 de milioane de euro.

Fonduri europene pentru cercetare – Măsura se va implementa pe mai multe paliere, astfel:

  1. Evaluarea politicilor de resurse umane, a nevoilor în domeniul resurselor umane, precum și a cerințelor de formare pentru personalul din organizația CDI (evaluarea organizației gazdă în momentul aplicației pentru grant).
  2. Atragerea de cercetători de excelență din afara țării în regim competitiv (români sau străini), în organizatii naționale CDI.
fonduri europene pentru cercetare
Foto: felixioncool / pixabay.com

Sunt prevăzute granturi distribuite în regim competitiv pentru atragerea a 100 de cercetători de top din afara României (granturi de cercetare fundamentală de maximum 2 milioane de euro/grant, în medie 1,83 milioane de euro/grant ). Granturile vor avea durata de maximum 4 ani.

Cheltuielile eligibile pentru aceste fonduri europene pentru cercetare: cheltuieli de personal; cheltuieli de logistică (maximum 10% din valoarea proiectului, cheltuieli upgrade de echipamente de cercetare sau echipamente noi, și/sau vouchere de utilizare a infrastructurilor de cercetare localizate în alte organizații CDI publice sau private din RO); cheltuieli legate de open acces, publicații produse în timpul proiectului; cheltuieli de deplasare.

Proiectele vor fi finanțate în proporție de 100 % și costurile de regie vor fi de maximum 25%. Câștigătorul grantului va avea posibilitatea să modifice alocările între diverse categorii de costuri pe durata proiectului.

Fondurile necesare relocării în România sunt eligibile

Pe durata proiectului cercetătorul de top va avea acces la infrastructuri de cercetare localizate și în alte organizații CDI din România (sub forma de vouchere de utilizare de infrastructuri de cercetare – în valoare de maximum 10 % din valoarea proiectului).

Sunt eligibile și fondurile necesare relocării efective în România (menționate expres în cererea de grant), în cazul în care cercetătorul de top se angajează ca va funcționa full-time (100%) în instituția gazdă în România.

Granturile sunt câștigate de cercetatorul de top din afara României împreuna cu instituția gazdă, cu condiția ca aceasta să se asigure ca cercetătorul senior să beneficieze de autonomie în gestionarea grantului și de suportul instituției gazdă pentru implementarea eficientă și în bune condiții a planului de activități (servicii de contabilitate, achiziții publice, etc).

Fonduri europene pentru cercetare – cine sunt instituțiile gazdă

Granturile vor fi portabile, în sensul în care cercetatorul își poate schimba instituția gazdă din motive bine fundamentate și cu acordul autorității contractatnte.

Pe durata derulării grantului, căștigătorul grantului trebuie să aibă cel puțin o aplicație eligibilă la Orizont Europa împreună cu organizația gazdă.

Instituțiile gazdă eligibile sunt: organizații publice de cercetare, care au adoptat sau adoptă pe durata derulării contractului Codul pentru Recrutarea Cercetătorilor și Carta Europeană a Cercetătorului.

Cercetătorul cu experiență (investigator principal) este:

a) cercetător cu loc de muncă în afara României, care a gestionat proiecte CDI în afara României în ultimii 3 ani;

b) cu doctorat obținut cu cel puțin 3 ani înainte de data aplicației pentru grant;

c) capabil să aplice independent pentru finanțare (condițiile de eligibilitate ca și cercetător de top vor fi specificate în pachetul de informații);

d) coordonează grantul și fondurile proiectului și ia decizii privind alocarea resurselor;

e) publică independent ca prim autor și/sau autor de corespondență;

f) supervizează activitatea echipei, inclusiv a doctoranzilor și post-doc;

g) este integrat în rețele internaționale și are acces la alte spații și facilități pentru cercetare (primește vouchere de experiment pe care le poate folosi în alte organizații CDI care au infrastructuri de cercetare).

Salariile cercetătorilor de top – 6.000 de euro net

Pentru a obține aceste fonduri europene pentru cercetare, cercetătorul de top trebuie să activeze în instituția gazda minimum 75% din perioada acoperită de grant și va fi angajatul instituției gazdă pe durata proiectului.

Categoriile de cheltuieli eligibile sunt: salariile pentru cercetător de top: 6.000 de euro net, post –doc: 1.500 de euro net, doctorand – 1.000 de euro net. Echipa este compusă din cercetator de top, 2 post – doc și 2 studenți la doctorat.

Beneficiari direcți/indirecți:

● Organizațiile publice și private CDI
● Academia Română
● Centre de orientare profesională în cariera de cercetător (8 centre regionale)
● Cercetători individuali angajați în proiecte CDI și familiile acestora

Fonduri europene pentru cercetare – înființarea a 8 centre de orientare în carieră

Investiția I10 „Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM” are o alocare bugetară de 4 milioane de euro.

Descrierea investiției:

Înființarea unei rețele naționale de 8 centre regionale de orientare în cariera de cercetător și pentru promovarea cercetarii, respectiv pentru atragerea tinerilor spre cariera de cercetator și pentru valorificarea investițiilor în atragerea de resurse umane de calitate, ca parte a susținerii participării României la ERA TALENT PLATFORM.

Centrele vor fi cofinanțate de universitățile gazdă în proporție de 20% din valoarea grantului (plata pentru cursurile susținute de cadrele didactice din universitatea gazdă vor fi considerate cofinanțare).

Scopul acestei ințiative este de a cupla într-un singur centru patru categorii de activități:

a) promovarea științei în rândul tinerilor (elevi și studenti) și atragerea acestora spre cercetare;
b) promovarea rezultatelor cercetării în randul publicului larg și al comunităților locale (pentru a ilustra importanța cercetării în dezvoltarea economică a comunității și a bugetării corespunzătoare a cercetării naționale);
c) asistarea cercetătorilor autohtoni în parcursul lor în carieră și prezentarea de noi traiectorii de carieră în mediul academic, în industrie și în afaceri;
d) crearea de condiții favorabile integrării cercetătorilor din afara României care vin în organizații CDI din România pentru stagii de scurtă și lungă durată.

Fonduri europene pentru cercetare – 500.000 euro / centru

Investiția consta în: lansarea unei competiții unice pentru susținerea financiară a unei rețele de 8 centre regionale (la competiție vor participa doar universitățile publice, cu experiență internațională dovedită, care sunt interesate să creeze un astfel de centru de consiliere în carieră și de promovare a cercetării în rândul tinerilor pentru atragerea acestora în profesia de cercetător, respectiv de promovare a rezultatelor cercetării românești în comunitățile locale.

La finalul perioadei de implementare, centrele regionale de orientare în cariera de cercetător vor fi preluate pentru a fi finanțate integral de către universități, pentru o perioadă de minimum
5 ani, pentru asigurarea sustenabilității.

Valoarea maximă a unui grant alocat unui centru regional este de 500.000 de euro pentru 4 ani.

Foto: markmags / felixioncool / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Fonduri europene pentru universități. Până la 3,9 milioane € / instituție

Finanțare nerambursabilă pentru instituții publice. 3 surse esențiale

Proiecte cu finanțare europeană pentru școli. Listă cu 8 investiții eligibile

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: