Rata anuală a inflației din zona euro a urcat în septembrie la 10% , de la 9,1% în august, un nou nivel istoric, peste estimările din piață, însă deloc surprinzătoare având în vedere cifrele publicate de Germania joi, notează analiștii, punctând că procentul este de natură să-i îngrijoreze pe oficialii Băncii Centrale Europene (BCE), care trebuie să ia în calcul și perspectivele economice în deteriorare.
Datele defalcate limitate furnizate în cadrul estimării-semnal publicată vineri de Eurostat arată că inflația energetică a scăzut din nou, în timp ce inflația pentru alimente, alcool și tutun a crescut la 11,8%.
Mult mai îngrijorător pentru BCE, rata inflației de bază a crescut la un nou record de 4,8%. Deși există unele dovezi din sondajele de afaceri că problemele lanțului de aprovizionare s-au mai atenuat, inflația bunurilor de bază a accelerat de la 5,1% la 5,6%. Inflația serviciilor a crescut de la 3,8% la 4,3%.
”Privind în perspectivă, ne așteptăm ca inflația să crească în continuare în lunile următoare, deoarece creșterea prețurilor la gaze din august va alimenta cu întârziere inflația energetică, în timp ce și inflația serviciilor va crește în continuare. Aceasta din urmă este determinată în principal de evoluția creșterii salariilor și ne așteptăm ca piața forței de muncă să mențină presiunea ascendentă asupra veniturilor. Datele publicate astăzi au arătat că rata șomajului din zona euro s-a menținut la un minim record de 6,6% în iulie, numărul persoanelor clasificate ca șomeri scăzând în continuare”, punctează Jessica Hinds, senior Europe economist la capital Economics.
În acest context, ea se așteaptă ca BCE să majoreze dobânda de politică monetară din zona euro cu cel puțin 75 de puncte de bază la ședința din octombrie, la 1,5% pe an. BCE se așteaptă ca economia blocului monetar să intre în recesiune tehnică la iarnă, după cum a admis recent președintele instituției, Christine Lagarde.
Indicele prețurilor de consum din Germania a urcat în septembrie la 10,9% de la 8,8% în august, mult peste așteptările analiștilor, care întrevedeau un ritm de creștere de circa 10%.
***