luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 septembrie, 2022

Indicele prețurilor de consum din Germania a urcat în septembrie la 10,9% de la 8,8% în august, mult peste așteptările analiștilor, care întrevedeau un ritm de creștere de circa 10%.

Principalul motor al creșterii prețurilor a fost energia, unde inflația a urcat de la 35,6% la 43,9%.

Alimentele și serviciile au raportat la rândul lor creșteri semnificative ale prețurilor.


”Creșterea bruscă a inflației generale din Germania în septembrie nu poate fi explicată de factori temporari. Având în vedere că sondajele realizate în mediul de afaceri arată că presiunea prețurilor rămâne puternică și piața forței de muncă este probabil să rămână tensionată, în ciuda semnalelor de recesiune, inflația ridicată pare să se înrădăcineze în economie”, scrie Franziska Palmas, senior Europe economist la Capital Economics.

Creșterile inflației în energie și servicii reflectă parțial expirarea în această lună a reducerilor temporare de taxe la combustibil, precum și a biletelor de transport ieftine.

Având în vedere ponderea Germaniei în economia zonei euro, pare probabil ca rata agregată a inflației IAPC din blocul monetar (care urmează să fie publicată vineri) pentru septembrie să se situeze peste prognozele din piață, de circa 9,5%.

Acest lucru ar reprezenta un motiv în plus pentru ca BCE să continue cu majorări mari ale ratelor de dobândă în lunile următoare.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: