Pașaportul electronic simplu are toate elementele de securizare pentru a fi recunoscut de autoritățile din străinătate. De exemplu, în Marea Britanie, pașaportul este documentul pe care instituții precum bănci sau companii îl preferă în detrimentul cărții de identitate. De asemenea, la controalele de la frontiere, cei care au pașaport biometric (pașaport electronic simplu) sunt verificați mai repede, față de cei care au asupra lor doar cartea de identitate. În acest articol vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre acest document și ce trebuie să faceți ca să îl obțineți.
Pașaportul electronic simplu este valabil zece ani pentru persoanele care au peste 19 ani, trei ani pentru copiii sub 12 ani și cinci ani pentru adolescenții care au între 12 și 18 ani.
Ce date sunt prelucrate pentru un pașaport biometric? După ce sunt depuse cererea și documentele necesare, se iau amprente digitale și imaginea facială. Potrivit regulilor, stabilite prin lege, se preiau amprentele arătătorului stâng și arătătorului drept.
De asemenea, în situația în care amprentele degetelor arătătoare stâng și drept nu au calitate corespunzătoare sau prezintă leziuni, se înregistrează amprente ale degetelor mijlocii, inelarelor sau degetelor mari. Practic, în cip-ul pașaportului, pe lângă datele alfanumerice ale zonei de lectură optică (MRZ) a documentului și datele numerice de securizare ale documentului (PKI), mai sunt stocate imaginea facială și cele două amprente.
În cazul în care vă aflați în străinătate și din diverse motive aveți nevoie de un pașaport biometric, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, trebuie să mergeți personal la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României și să solicitați obținerea unui nou pașaport. Însă, foarte important de precizat este că ambasadele și oficiile consulare nu confecționează pașapoarte electronice simple, ci trimit datele solicitantului în România, care le verifică și confecționează documentul. Acesta este apoi trimit ambasadei sau oficiului consular la care s-a depus cererea.
Pașaport biometric. Cum se face o programare
Taxa pentru pașaport biometric (pașaport simplu electronic) se poate plăti pe ghiseul.ro. Pentru eliberarea acestui document, taxa este de 258 de lei pentru persoanele adulte, care au peste 12 ani și 234 de lei pentru copii sub 12 ani.
În ceea ce privește programarea, aceasta se poate face online, pe site-ul epasapoarte.ro. Programarea este gratuită și se face doar pentru a-ți face pașaport, însă nu și pentru a-l ridica atunci când e gata. De asemenea, dacă nu ai completat corect datele din formularul de programare și nu ai actele cerute sau dovada plății taxei se anulează programarea.
De asemenea, dacă nu vă puteți prezenta la data și ora programată puteți să o anulați apăsând pe link-ul „anulează rezervarea”, care va apărea în e-mailul de confirmare.
În ceea ce privește completarea cererii de programare, pe lângă datele personale, mai trebuie să alegeți locația în care depuneți cererea de pașaport, numărul de persoane pentru care se face programarea și numele lor. De asemenea, la tipul de document trebuie să selectați pașaport simplu electronic dacă vreți un pașaport biometric. Iată un scurt ghid video care artă cum se completează o cerere de programare:
Ce documente sunt necesare
Pentru un pașaport biometric (pașaport simplu electronic) adulții trebuie să depună următoarele documente, potrivit Ministerului Afacerilor Interne:
- Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.
- Paşaportul anterior, dacă acesta există.
În cazul copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani sunt necesare alte documente:
- Certificatul de naştere al minorului, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.
- Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original.
- Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.
În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic (pașaport biometric) este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:
- Procură specială prin care un părinte împuternicește celălalt părinte sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
- Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanţa preşedinţială care cuprinde în mod expres faptul că părintele/reprezentantul legal în favoarea căruia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului.
- Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.