Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat miercuri pe contul său de Facebook declanșarea procesul de desființare a companiilor municipale costisitoare și ineficiente înființate de Gabriela Firea.
Primul pas, spune Nicușor Dan, este cel al numirii reprezentanților PMB în adumările generale ale companiilor subordonate primăriei.
Tot luni, Consiliul General al Municipiului București urmează să voteze și înființarea unei comisii speciale pentru monitorizarea companiilor municipale.
”Luni facem primul pas spre desființarea companiilor municipale costisitoare sau chiar falimentare din București”, spune edilul.
Concret, luni, 21 decembrie, în ședința Consiliului General al Municipiului București, în care se vor alege viceprimarii, se vor face și numirile în AGA.
”Acești noi reprezentanți vor avea mandate clare și limitate, cu obiectivul desființării acestor companii ineficiente”, scrie Nicușor Dan.
Pe ordinea de zi figurează 28 de companii, dintre care:
- Compania Municipală Consolidări S.A.
- Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București S.A.
- Compania Municipală Pază și Securitate București S.A.
- Compania Municipală Iluminat Public București S.R.L.
- Compania Municipală Imobiliara București S.A.
- Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A.
- Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București S.A.
- Compania Municipală Eco Igienizare București S.A.
- Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A.
- Service Ciclop S.A.
De asemenea, mai figurează și cosietățile de importanță majoră, precum:
- Compania Municipală Termoenergetica București S.A.
- Compania Municipală Energetica servicii București S.A.
- Compania Municipală Energetica București S.A.
- Societatea de Transport București STB S.A.
- S.C. REBU S.A.
- Apa Nova București S.A.
Anul trecut, acestor firme li s-au alocat un buget total de peste un miliard de lei, din care s-au finanțat în principal salariile din aceste companii cu responsabilități suprapuse, în unele cazuri.
De exemplu, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a fost spartă de fostul primar general în trei companii municipale, fiecare preluând câte un obiect de activitate:
- Compania Parcuri şi Grădini
- Compania Întreţinere Arbori şi Spaţii Verzi
- Compania Agrement.
(Citiți și: „Companiile PMB, legalizate cu ajutorul Codului Administrativ – după ce au fost desființate de Justiție”)
Numărul de salariați plătiți din bugetul propriu al Primăriei a ajuns anul acesta la 17.587, dintre care aproximativ 7.100 sunt în cele 23 de companii noi înființate de Gabriela Firea, care au înregistrat în 2019 circa12 milioane de lei profit și pierderi de aproape 57 de milioane de lei.
În 2018, Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare ale celor 22 companii municipale, motivând că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea. Ele au fost reconfirmate în 2019, când legalizarea a fost posibilă din cauza Guvernului Viorica Dăncilă, care a modificat prin Ordonanță de Urgență Codul Administrativ, astfel încât proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție.
(Citiți și: „Companiile Primăriei Municipiului București „plătesc salarii şi atât” – constatarea ministrului Florin Cîțu”)
Comisia specială pentru monitorizarea companiilor municipalității
Comisia specială ce ar putea fi votată luni va fi formată din 9 consilieri generali, va funcționa timp de doi ani și va avea următoarele atribuții:
- Analizarea activității economice a societăților comerciale;
- Evaluarea îndeplinirii obiectivelor pentru care au fost înfiintate societățile comerciale;
- Evaluarea activității de management a membrilor Consiliului de Administrație numiți de Adunarea Generală a Acționarilor;
- Asigurarea transparenței față de Consiliul General al Municipiului București în legătură cu desfășurarea activității economice și legătură cu situația juridică a acestor companii. În acest sens comisia specială înfiintata va solicită de la organele de conducere a acestor companii rapoarte, situații financiare anuale sau intermediare (trimestriale, semestriale), situații legate de execuția bugetară a fondurilor de care dispun companiile, precum și orice alte documente ce țin de activitatea economică și juridică a acestor societati;
- Asigurarea unui cadru unitar de funcționare din punct devedere economic și juridic a societăților comerciale.