vineri

19 aprilie, 2024

22 iunie, 2022

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat miercuri suma de 567,5 milioane de lei, pe o perioadă de 64 de luni, la un randament mediu de adjudecare de 9,23% pe an, un nou nivel record de dobândă, potrivit datelor oficiale.

MFP și-a propus să împrumute 4,45 miliarde de lei în luna iunie, de pe piața internă, pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei publice, potrivit ministerului. Suma este cu 1,7 miliarde de lei peste cea programată pentru luna mai. Împrumuturile efective au fost însă mai mari luna trecută.

Dobânzile medii la care se împrumută statul român pe termen lung au înregistrat în mai o creștere accelerată, de peste 1,2 puncte procentuale față de aprilie, la 7,84% pe an, cel mai ridicat nivel din Europa, reiese din cele mai recente date Eurostat.


Tendința de creștere a fost una generalizată la nivel european. Dobânzile medii ale obligațiunilor pe zece ani au crescut cu 0,4 puncte procentuale în UE, la 2,3% pe an. Creșteri ceva mai accentuate s-au înregistrat în Europa Centrală și de Est.

(Citiți și: Eurostat: Dobânzile medii pe termen lung pentru România au explodat în luna mai”)

Nivelul randamentelor la care se împrumută România este important deoarece dobânzile sunt plătite din bugetul public și au ajuns să cântărească tot mai mult în calculul deficitului bugetar. Doar în primele patru luni din acest an au ”cântărit” 0,7% din PIB.

Cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la 9,44 miliarde de lei în perioada ianuarie-aprilie 2022. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent plățile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 3,12 miliarde de lei ”ca urmare a creșterii ratelor de dobândă în contextul inflaționist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât și internațional, cât și ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, au explicat reprezentanții MFP.

(Citiți și:România va împrumuta cât 11% din PIB în 2022, la dobânzi în creștere”)

Statul trebuie să împrumute în 2022 suma de 145,4 miliarde de lei pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța împrumuturile care ajung la scadență. Necesarul de finanțare din 2022 este cu 7,7% mai mare decât de cel de anul trecut.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: