cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Primul contract pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă a fost semnat de Nuclearelectrica și Candu Energy

26 noiembrie, 2021

Proiectul construcției reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavosă a avansat joi, prin semnarea primului contract, de Energonuclear S.A., compania de proiect, Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin, Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu), a anunțat Nuclearelectrica (SNN), deținătoarea centralei.

Semnarea acestui contract face parte din prima dintre cele 3 etape ale proiectului.

CANDU Energy „va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.)”, spune comunicatul Nuclearelectrica (SNN).


Etapa 1, pregătitoare (Preliminary Notice to Proceed, Pre-LNTP), a început odată cu capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., deținută integral de Nuclearelectrica.

Această etapă va dura de 24 de luni și ar putea costa 15 milioane de euro. Se contractează servicii de asistență tehnică, juridică, financiară și de inginerie și se efectuaează studiile și evaluările necesare.

Întreg proiectul este evaluat la 7 – 8 miliarde de euro. Nuclearelectrica (SNN) este evaluată la 12,64 miliarde de lei la Bursa de Valori București.

Centrala de la Cernavodă își va dubla capacitatea, conform proiectului

În prezent cele Reactoraele 1 și 2 de la Cernavodă furnizează până la 20% din energie electrică necesară României (peste 17% din dimineața de vineri cupo capacitate de 1.362 MW) potrivit Transelectrica (TEL), operatorul național de transport și de sistem.


Contribuția energiei nucleare în producția totală de energie, la nivel național, va crește la 36%, potrivit lui Cosmin Ghiță, directorul general (CEO) al Nuclearelectrica (SNN).

„Pe lângă securitatea și stabilitatea sistemului energetic național, finalizarea noilor capacități nucleare CANDU va aduce și multiple beneficii socio-economice:

până la 19.000 de locuri de muncă generate indirect;

  • 20 de milioane de tone de CO2 evitate anual cu 4 unități în operare;
  • contribuția energiei nucleare în producția totală de energie fără emisii de CO2, la nivel național, va crește la 66%.
  • În plus, proiectele vor susține dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare precum și alte industrii colaterale”, a mai spus Cosmin Ghiță.

Strategia privind reactoarele 3 și 4 a fost aprobată în aprilie 2021 de acționarii SNN (dintre care Ministerul Energiei are 82% din voturi), iar în august 2021, România a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida relațiile vechi de 55 de ani privind industria nucleară.

În octombrie 2020 fuseseră deja semnate un acord interguvernamental și un memorandum cu US Exim Bank pentru finanțarea proiectelor mari de investiții în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: