marți

23 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2022

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a lansat mai multe licitații pentru electrificarea și modernizarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (granița cu Ungaria). Cele patru loturi care fac obiectul investiției au o lungime totală de circa 166 de kilometri, valoarea estimată a contractelor de proiectare și execuție fiind de 7,6 miliarde de lei, reiese din datele publicate în SEAP.

Loturile 1 și 2, respectiv Cluj – Aghireş şi Aghireş – Poieni, au o valoare financiară estimată a contractelor de 1,5 miliarde de lei fiecare. Lotul 3, Poieni-Aleșd are o valoare estimată de 2,2 miliarde de lei, iar Aleșd-Frontieră – 2,4 miliarde de lei.

Sursa de finanțare este asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta 4 – Transport sustenabil – Reforma 1.5 – Dezvoltarea infrastructurii feroviare şi managementul traficului feroviar.


Obiectivul general al contractelor este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km) pentru creşterea numărului de pasageri şi a volumului de mărfuri transportate, precum şi îndeplinirea unor obiective specifice precum:

  • creşterea vitezei de circulaţie la valori cuprinse între 120 km/h şi 160 km/h pe întregul tronson; modernizarea staţiilor (inclusiv haltele de mişcare);
  • modernizarea clădirilor staţiilor de călători, inclusiv construirea de pasarele şi/sau tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;
  • modernizare poduri, podeţe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătăţirea terasamentelor;
  • facilităţile pentru persoanele cu dizabilităţi;
  • montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
  • construcţia drumurilor de întreţinere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);
  • modernizarea instalaţiilor de electrificare (25 kV) pe toată lungimea tronsonului;

Durata de implementare a proiectului este de 102 luni pentru fiecare contract, astfel: şase luni pentru proiectare, 36 luni pentru execuţia lucrărilor, 60 de luni pentru perioada de garanţie a obiectivului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: