joi

28 martie, 2024

9 februarie, 2022

Peste 60% din cetățenii UE intervievați într-un sondaj realizat la comanda Consiliului European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations-ECFR), cred că NATO trebuie să sprijine Ucraina în cazul în carea Rusia o va invada. ECFR este un think tank paeuropean cu sediul central în Berlin, iar sondajul a fost realizat în șapte state UE ce însumează două treimi din populația Uniunii.

Majoritatea europenilor intervievați cred că Rusia va invada Ucraina în 2022 și sunt de părere că atât NATO, cât și UE ar trebui să fie alături de Kiev.

Studiul sugerează că această criză ar putea sfârși prin a schimba dramatic modul în care europenii își văd propriea securitate: „Datele sugerează o trezire geopolitică în Europa”, a declarat Mark Leonard, directorul ECFR, citat de The Guardian.


„Statele membre ale UE au fost descrise ca fiind divizate, slabe și absente în Ucraina, dar cetățenii europeni sunt uniți: sunt de acord că Vladimir Putin poate continua acțiuni militare și că Europa, împreună cu partenerii săi NATO, ar trebui să sară în ajutorul Ucrainei”, a mai adăugat Mark leonard.

Statele în care a fost realizat studiul:

  • Polonia
  • România
  • Suedia
  • Germania
  • Franța
  • Italia
  • Finlanda

Studiul invalidează și clișeul potrivit căruia europenii cred că un război este de neconceput în Europa, participanții percepând lumea actuală ca fiind într-o etapă pre-război și nu post-război.

Majoritatea cetățenilor celor șapte țări crede că Rusia va invada Ucraina în cursul acestui an, cei mai convinși fiind est-europenii, printre care se numără și românii (64% din intervievați):

NATO, cel mai important apărător al Ucrainei


Majoritatea respondenților consideră că NATO trebuie să fie principalul apărător al suveranității Ucrainei, dar o mare responsabilitate revine și UE are:

În Finlanda, care nu este membră NATO, 56% consideră că UE este într-o poziție avantajoasă care îi permite să ajute Kievul, iar 59% cred că NATO o va face.

În Franța procentele sunt 53% și 55%, în ceea ce privește apărarea Ucrainei de către NATO și UE; 47% și 50% în Germania; 64% și 67% în Itala; 80% și 79% în Polonia; 57% și 63% în România; 61% și 64% în Suedia.

Întrebați în cine au cel mai mult încredere că va proteja interesele cetățenilor europeni în cazul în care Rusia invadează Ucraina, cel puțin jumătate din cei intervievați, respectiv peste 60%, au indicat Uniunea Europeană: Polonia, Suedia, Italia și România.

În Suedia și Finlanda încrederea în UE a depășit-o pe cea în NATO.

NATO nu mai este identificată de europeni cu SUA – a scăzut încrederea în America

În ceea ce privește implicarea SUA, studiul arată că NATO și UE sunt percepute mai bine decât Washingtonul.

„În timp ce majoritatea europenilor încă mai au încredere că NATO va apăra Europa, NATO nu mai este doar un alt nume pentru SUA”, explică autorii. „Europenii au încredere în NATO pentru a-și proteja interesele mai mult decât au încredere că SUA va face acest lucru”.

Cu excepția Poloniei și României, încrederea în Germania este mai mare decât în Washington, mai arată studiul.

Chiar și în Polonia, însă, NATO (cu 75%) și UE (67%) sunt considerate mai de încredere decât SUA în ceea ce privește apărarea intereselor cetățenilor europeni.

Europenii intervievați spun că sunt de acord să suporte pe termen lung potențialele consecințe ale apărării Ucrainei – creșterile de preț la energie, sosirea unui număr prețul de refugiați, atacuri cibernetice etc.

Procentele celor care consideră că, în pofida acestor posibile urmări Ucraina merită ajutată sunt mai mari în Polonia, România și Suedia.

Cetățenii din Franța și Germania sunt cel mai puțin dispuși să suporte oricare dintre aceste consecințe.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: