30 decembrie, 2022

IRCC, indice care intră în calculul ratelor aferente creditelor noi cu dobânzi variabile, aferent trimestrului al treilea al acestui an a urcat vineri la 5,71%, de la 4,06% valoarea anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Circa 460 de mii de credite sunt ancorate de IRCC.

Indicele de referință trimestrial al pieței monetare interbancare (IRCC) se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice înregistrate în toate zilele lucrătoare ale trimestrului respectiv și intră în calculul dobânzilor variabile la creditele noi accesate de populație și companii.


Acesta a fost introdus în mai 2009 pentru a reflecta mai bine costurile din piața bancară, în contextul în care predecesorul său, ROBOR, este o medie a dobânzilor propuse de marile bănci din România și nu a medie a dobânzilor tranzacțiilor efectuate.

Avansul IRCC este o consecință a evoluției dobânzilor, cu toate că acesta se referă practic la situația de acum șase luni.

Creșterea accelerată a dobânzilor i-a determinat pe mulți debitori să caute soluții de ușurare a poverii ratelor. Aproximativ 26.177 de debitori persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC în primele opt luni ale anului, potrivit datelor Asociației Române a Băncilor.

Alți 1.421 de debitori persoane fizice au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în contract, în vreme ce aproape opt mii de debitori au solicitat suspendarea plății ratelor.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: