vineri

3 mai, 2024

elevi rural inegalitati sociale

12 octombrie, 2023

Guvernul a aprobat joi OUG ce prevede acordarea de tichete sociale anuale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil din familii sărace care merge la grădiniță sau la școală, cursuri primare sau gimnaziale. Programul are o valoare de 120 de milioane de lei, sumă acordată din fonduri europene destinate reducerii sărăciei în România.

Vor beneficia de aceste tichete pe suport electronic aproximativ 410.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Bugetul viitoarei Scheme naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați (S.N.S.E.D) în cei patru ani de desfășurare (2023 – 2027) este de aproape 600 de milioane de lei, echivalentul a 120 de milioane de euro.


Sursa de finanţare este Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate şi normele europene şi naţionale aplicabile.

Cea mai mare rată de risc de sărăcie și excluziune socială

România înregistrează cea mai mare rată de risc de sărăcie sau excluziune socială dintre țările UE, de 35,8% din totalul populației.

Raportul de țară din 2020 privind România, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile.

Raportul de țară din 2020 privind România atrage atenția asupra ratelor ridicate ale sărăciei în rândul copiilor care pot crea inegalități de șanse în viitor se impune atenuarea riscului de părăsire timpurie a școlii de către copiii dezavantajați pentru care accesul la educație și servicii sociale este limitat.


Măsura îi va ajuta pe copiii din familiile sărace și va duce la atenuarea riscului de părăsire timpuerie a școlii. De aceea, menționează Nota de fundamentare a documentului aprobat joi „se impune necesitatea continuării Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați (S.N.S.E.D) – Programul Social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”, implementată prin POAD 2014-2020”.

Alocarea financiară aferentă Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 pentru sprijinirea elevilor dezavantajați din învățământul de stat (preșcolar, primar, gimnazial) a fost stabilită având ca referință o valoare a sprijinului în cuantum de 500 lei/per copil/an școlar pentru 4 ani școlari.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: