Un grup de 45 de ţări, între care Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi membrii Uniunii Europene, au cerut marţi Rusiei, prin intermediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, să ofere explicaţii după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi în 2020.
Potrivit regulilor OIAC, Moscova ar trebui să răspundă solicitării în termen de 10 zile.
Opozantul lui Vladimir Putin a fost victima unei tentative de asasinat, în august 2020, pentru eliminarea sa fiind folosit un agent neurotoxic dezvoltat în epoca sovietică – Novociok.
La presiunile comunității internaționale, Aleksei Navalnîi a primit îngrijiri medicale în Germania, apoi arestat la întoarcerea în Rusia.
Moscova a negat permanent orice implicare în tentativa de asasinat.
„Este esenţial ca Rusia să expună în detaliu măsurile luate pentru a investiga şi a face lumină asupra utilizării unei arme chimice pe teritoriul său”, se arată în declaraţia emisă de 45 de state.
„Statele Unite şi numeroşi membri ai comunităţii internaţionale cer de mult timp clarificări cu privire la tentativa de asasinăre de către Rusia a lui Navalnîi cu o armă chimică la 20 august 2020 şi intenţia sa de a coopera cu OIAC. Având în vedere statutul său de stat parte la Convenţia privind armele chimice, lipsa persistentă de transparenţă şi cooperare a Rusiei în ceea ce priveşte otrăvirea este de deosebit de preocupantă”, a precizat Washingtonul, într-un comunicat separat.
Statele occidentale cer Rusiei să descrie în detaliu măsurile pe care le-a luat de la 20 august 2020 ca răspuns la incident. Semnatarele își manifestă și surprinderea că Moscova nu a primit încă experţi ai OIAC pe teritoriul său pentru a ajuta la anchetă, în pofida unei invitaţii în acest sens din octombrie 2020.
„În ciuda mai multor solicitări” formulate de numeroase state părţi, „Rusia nu a oferit până în prezent o explicaţie credibilă despre incident”, au declarat cele 45 de ţări într-un document oficial postat pe site-ul OIAC.
„Nu avem cunoştinţă despre anchete interne în desfăşurare în Rusia”, au adăugat acestea.
Alcătuit din 41 de state membre, Consiliul Executiv al OIAC se întruneşte săptămâna aceasta pentru a discuta despre progresele realizate în eliminarea armelor chimice din întreaga lume.
Statele membre ale Consiliului Executiv au mai cerut Siriei să autorizeze sosirea inspectorilor pe teritoriul său. Acestea consideră că Damascul continuă să încalce obligaţiile sale privind verificarea eventualei prezenţe a armelor chimice în locurile susceptibile să le producă sau să le stocheze.