cursdeguvernare

marți

1 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Peste 35 de tone de deşeuri din Germania şi Italia, blocate la intrarea în România

9 octombrie, 2023

Autorităţile din Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au blocat introducerea în ţară a două transporturi cu 35 de tone de deşeuri provenite din Germania şi Italia.

Șoferii celor două transporturi nu aveau documente legale de intrare în România, astfel încât autorităţile au dispus întoarcerea deşeurilor la expeditorii din cele două ţări.

Reamintim că Varșovia a sesizat în iulie Comisia Europeană din cauza deșeurilor depozitate ilegal de Germania în Polonia și a cerut ca Berlinul să-și ia înapoi aceste exporturi ilegale.

Șoferii au declarat că transportă panouri fotovoltaice


Ambele automarfare erau conduse de cetăţeni români, care au declarat că transportă compresoare uzate şi panouri fotovoltaice de la diferite societăţi comerciale din Germania şi Italia pentru firme din România.

„Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 35.300 kg de deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, a informat, luni, Poliţia de Frontieră Arad.

Măsurile luate de România pentru a stopa importurile ilegale de deșeuri

România a redus anul trecut numărul punctelor de frontieră pe unde pot fi introduse în ţară deşeuri și a decis înființarea unui registru electronic în care vor fi înscrise toate firmele cu astfel de activități, precum și toate importurile.

Cele 15 puncte de trecere a frontierei prin care pot fi introduse în țară deșeuri:

  • cinci în vestul ţării: Stamora-Moraviţa, Nădlac 1, Nădlac 2, Curtici şi Borş
  • trei în partea de nord: Petea, Halmeu şi Siret
  • două în est: Albiţa şi Galaţi
  • cinci la granița din sud: Drobeta Turnu Severin, Calafat, Giurgiu, Cernavodă, Constanţa Sud Agigea”, a explicat Tánczos Barna.

În 2021 au fost sesizate 513 infracţiuni în legătură cu transportul deşeurilor, fiind descoperite:

  • 14.839 tone de deşeuri amestecate şi deşeuri substanţe periculoase
  • 81.478 litri de substanţe şi deşeuri periculoase
  • 147 de kilograme mercur.

Cele mai multe transporturi ilegale au fost la frontiera cu Bulgaria, respectiv Ungaria.

În top trei judeţe cu cele mai multe infracţiuni sesizate în anul 2021 se numără municipiul Bucureşti judeţele Galaţi şi Giurgiu.

Polonia a sesizat Comisia Europeană din cauza deșeurilor intrate din Germania

Varșovia a sesizat Comisia Europeană împotriva Germaniei, care nu își ia înapoi deșeurile exportate și depozitate ilegal în Polonia, a anunțat în iulie ministrul pentru probleme climatice, Anna Moskwa.

Aproximativ 35.000 de tone de deșeuri au fost transferate ilegal în Polonia de către companii germane și depozitate în șapte locații. Ele nu au fost preluate de firmele germane care le-au exportat, în pofida mai multor solicitări oficiale ale autorităților poloneze.

Varșovia a făcut apel „de nenumărate ori” la autoritățile federale și regionale germane fără a primi un răspuns, a explicat ministrul Moskwa, citată de Euractiv. Dacă situația nu se va rezolva prin această sesizare, Polonia este decisă să acționeze în judecată Germania la Curtea de Justiție a UE.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: