Anul trecut, angajații bolnavi din România au însumat peste 40 de milioane de zile de concediu medical. Recordul fusese, însă, stabilit însă în 2021, când s-a înregistrat un total de aproape 45,6 milioane zile de concediu, cu un aport semnificativ al pandemiei de Covid-19.
Media zilelor de concediu de concediu medical per salariat a scăzut în 2022, comparativ cu 2019, în timp ce sumele decontate de Casa Națională de Asigurări (CNAS) au atins anul trecut un record istoric – aproape 1,2 miliarde de euro.
Dacă excludem contribuția pandemiei, care se reflectă major la categoria prevenire îmbolnăvire și ne referim la singura unde se pot produce abuzuri, în mod normal – categoria concedii pentru incapacitate temporară de muncă – creșterea este de sub 600.000 zile de concediu medical, 2022 comparativ cu 2019, anul anterior apariției virusului SARS-CoV-2.
Categoriile de concediu:
- Incapacitate temporară de muncă (25,6 milioane zile în 2019 vs. 26,17 zile în 2022)
- Prevenire îmbolnăvire (7.222 în 2019 vs. 1.457.728 în 2022)
- Sarcină și lăuzie
- Îngrijire copil bolnav
- Risc maternal
Record al decontăriilor CNAS pentru concediile medicale – aproape 6 mld. lei (1,2 mld. euro)
„Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de șase miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro”, a mai declarat luni premierul Ciolacu.
Situația prezentată de Marcel Ciolacu este eronată, conform datelor oficiale. În realitate, aproape șase miliarde de lei au fost plătite anul trecut, iar suma restantă (soldul) intrată în 2023 este de aproape 2,6 miliarde lei.
Sumele decontate în ultimii patru ani (miliarde lei):
2019 | 2,75 |
2020 | 3,60 |
2021 | 3,80 |
2022 | 5,90 |
Situația plăților, obligațiilor și sumelor restante (2022)
- s-a intrat în anul 2022 cu o restanță de 3,6 miliarde lei
- de-a lungul anului s-au înregistrat obligații de plată de aproape 5,1 miliarde
- s-au plătit 5,898 miliarde
- s-au stornat peste 259 de milioane de lei
- au rămas pentru 2023 restanțe de 2,57 miliarde lei
Media zilelor de concediu medical a scăzut în 2022, comparativ cu 2019
Dacă ponderăm situația raportând-o la numărul de salariați, se observă că numărul mediu de zile de concediu medical per angajat a scăzut în 2022, față de 2019.
Întrucât INS nu are numărul mediu de angajați pe 2022, raportarea a fost făcută la efectivul de salariați la sfârșitul lunii decembrie 2019, respectiv 2022 (5,113 milioane în 2019 și 5,858 milioane în decembrie 2022). Cu observația că lipsesc unii bugetari, dar al căror număr a oscilat nesemnificativ în acești ani, așa încât nu influențează raportul.
De asemenea, am luat în calcul doar incapacitatea de muncă temporară, celelalte categorii fiind influențate de pandemie sau fără posibilitate de abuz (cum este cazul categoriei Sarcină și lăuzie).
Rezultă o medie de 4,89 zile per angajat în 2019 și de 4,46 de zile, în 2022.
România – jumătate din zilele de concediu medical din Germania, dar dublu față de cele din Marea Britanie
România nu este țara cu cele mai multe zile de concediu medical per salariat, conform statisticilor realizate în UE sau la nivel internațional înainte de pandemie. Pentru 2022 încă nu există date pentru toate statele UE.
Luând în calcul toate categoriile de concedii, compania britanică Mitrenfinch a realizat pentru 2019 un clasament european în care România figura cu o medie de 8 zile de concediu medical per salariat, în timp ce bulgarii înregistrau media cea mai mare, de 22 de zile medicale, iar germanii îi urmau cu 18,3 zile de concediu medical/ an.
La cealaltă extremă se aflau elvețienii, cu doar 1,6 zile de medicale, și angajații din Marea Britanie, cu 4,4 zile.
(Citește și: „Concediile medicale în anul pandemiei – un record istoric pentru România. Statul rămâne în urmă cu plățile către companii„)
Premierul va cere situația concediilor de la stat vs. privat
Premierul a sugerat ceea ce intuiește fiecare român – că abuzul de concedii medicale este mai intens la stat decât la privat: „Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS. (…) Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public (….) Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoase la cap”, a declarat luni premierul Ciolacu.
CNAS poate verifica doar retroactiv și procedural modul în care sunt acordate certificatele medicale
CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc. Deoarece CNAS nu dispune de alte pârghii de control, a existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă.
„Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici” – a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.
***