vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2021

Absențele de la muncă, motivate și nemotivate, au coborât în trimestrul al III-lea al anului trecut la nivelul anterior pandemiei. S-a revenit din șomajul tehnic sau alte scheme de muncă redusă și vacanțele au coborât la un nivel record, notează Eurostat.

Vârfurile sezoniere pentru absențele de la muncă sau orele nemuncite se înregistrează în mod obișnuit la începutul lui ianuarie și la mijlocul anului, perioade de vacanță.

Anul trecut, însă, în mod excepțional, vârful cu cei mai puțini lucrători la muncă a fost atins în săptămâna a 15-a anului, în aprilie, când 47,5 milioane de angajați nu au lucrat, din cauza carantinei instituite în majoritatea statelor membre.

Numărul este cu 33,6 milioane persoane peste media înregistrată în ultimii cinci ani în această săptămână calendaristică, arată Eurostat.Vacanțele au coborât la nivel record


În al treilea trimestru din 2020, doar 17 milioane de lucrători au lipsit de la muncă, cu peste 50% sub nivelul din cele trei luni anterioare (cu 18 milioane), datorită numărului mic de angajați aflați în șomaj tehnic.

Cifra indică revenirea la parametrii de dinaintea pandemiei de coronavirus, o revenire determinată de reducerea accentuată a numărului celor aflați în șomaj tehnic, dar și coborârii la nivel record a vacanțelor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După carantina din primăvară și cu restricțiile impuse în toate statele, angajații au preferat să lucreze, telemuncă sau cu prezență fizică.

În România, dacă în trimestrul al III-lea din 2019 au absentat de la muncă (din cauza concediilor medicale, a celor de odihnă, șomaj tehnic etc) aproximativ 1,6% din lucrători, în Trim. III din anul trecut, procentul era de 2%.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: