7 iunie, 2021

Deficitul Sănătății a atins anul acesta un record istoric – aproape 4,4 miliarde de lei, la sfârșitul lunii aprilie, conform ultimei execuții bugetare publicate de Ministerul Finanțelor.
Cu toate acestea, subvențiile de la bugetul de stat prevăzute pentru întregul an sunt de 10,6 miliarde de lei, cu 300 de milioane sub cele virate în 2020.

Revenirea în parametrii prognozați va fi ușor realizabilă, în contextul actual de scăderea a incidenței epidemiei Covid-19:
luni, au fost raportate doar 89 de noi infectări cu SARS-CoV-2, iar numărul pacienților cu coronavirus internați la ATI era de numai 315.

Ceea ce înseamnă intrarea într-o perioadă cu o reducere semnificativă a cheltuielilor pentru tratarea pacienților Covid-19, dar și a plăților pentru concediile medicale aferente.


Anul trecut, la sfârșitul lunii aprilie, deficitul Fondului Național de Asiguri Sociale de Sănătate (FNUASS) era de 2,84 miliarde de lei, conform datelor MF.

Deficitul real, însă, diferența dintre veniturile din contribuții de asigurări de sănătate și cheltuielile totale este mult mia mare decât cel consemnat la acest capitol din raportările Finanțelor, întrucât cel din urmă include și veniturile FNUASS din în condițiile în care și veniturile și cheltuielile realizate au fost mai mici decât în primele patru luni din acest an.

Veniturile din contribuțiile de sănătate:

  • 10,926 miliarde de lei – venituri din contribuțiile de sănătate încasate în ianuarie – aprilie 2020
  • 11,686 miliarde de lei – veniturile din contribuțiile din ianuarie – ianuarie 2021

Cheltuielile totale în cele două intervale similare:

  • ianuarie – aprilie 2020: 15,283 miliarde de lei
  • ianuarie – aprilie 2021: 17,035 miliarde de lei

Astfel:

  • pentru ianuarie – aprilie 2020, diferența dintre veniturile din contribuțiile asiguraților și cheltuielile totale a fost de 4,357 miliarde lei
  • pentru ianuarie – aprilie 2021: 5,349 miliarde de lei

Fondurilor intrate la FNUASS din contribuții, li se adaugă și veniturile din alte surse, în special subvențiile pentru acoperirea diferențelor necesare plății salariilor personalului medical din sistemul sanitar public.


Subvenții pentru asigurarea plății decente a personalului medical

În grafic se observă cele două momente în care apar salturile subvențiilor, generate de legislația ce a majorat substanțial veniturile personalului medical, asfel încât acestea să nu mai fie tentate să plece în străinătate din cauza banilor:

  • ordonanța din 2016, mandatul lui Dacian Cioloș, prin care s-au rearanjat grilele de salarizare din sistemul bugetar, penrtu a fi mai echitabile și a crește remunerarea unor profesii importante și neglijate anterior, printre care se numără și cadrele medicale
  • Legea salarizării din 2017, care a a prevăzut majorări importante începând cu 2018: în martie 2018, personalul din sănătate a urcat la salariile  prevăzute pentru finalul grilelor graduale stabilite de fosta guvernare PSD – ALDE, adică anul 2022. Creșterile au fost între 70 și peste 170% din salariile încasate în ianuarie 2018.

De unde provin cheltuielile mai mari de anul acesta

Anul trecut, din cheltuielile totale de 45,219 miliarde de lei, 3,6 miliarde au fost virate companiilor, pentru returnarea concediilor medicale, un record istoric în această materie.

Anul acesta sunt prevăzute doar 2,8 miliarde de lei, cât în 2019, când Guvernul Ludovic Orban a returnat la finalul anului 1,25 miliarde de lei din datoria istorică de la acest capitol.

Cu toate acestea, plățile lunare din primele patru luni indică o diminuare până la decontările medii  lunare obișnuite în timpul guvernelor PSD – ALDE.

(Citiți și: „Problemă: Zecile de mii de concedii medicale pentru Covid-19 se adaugă la o restanță de 2,7 miliarde, pe care statul o are față de companii„)

În rest, cheltuielile făcute în primele patru luni din anul în desfășurare, marchează creșteri la cele mai multe capitolele, în contextul în care luna martie a marcat mai multe recorduri de pacienți Covid-19 în secțiile de Terapie Intensivă:

  • Trei din cele patru luni din 2021 au înregistrat cheltuieli totale de peste patru miliarde de lei (cu recordul de 4,5 miliarde de lei în ianuarie), în timp ce tot anul 2020 au fost doar patru luni în care s-a depășit plafonul de patru miliarde lei.
  • Capitolul mare Bunuri și servicii consemnează anul acesta cheltuieli în valoare de 11,459 miliarde de lei, în timp ce în același interval din 2020 au fost de 10,745 miliarde de lei.
  • O diferență mare se observă la subcapitolul Serviciilor medicale decontate unităților cu paturi (spitale): 3,743 miliarde în ianuarie – aprilie 2020, comparativ cu 4,130 miliarde de lei facturate în 2021.

***

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: