23 februarie, 2022

Sistemul bancar din România a încheiat anul 2021 cu un profit net agregat de 8,3 miliarde de lei (circa 1,66 miliarde de euro), în creștere cu 63,9% față de anul anterior, ”dinamică susținută și de lansarea ciclului monetar post-pandemie, precum și de tendința de scădere a ratei creditelor neperformante”, notează Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.

Astfel, indicatorul rentabilitatea activelor (ROA) s-a ameliorat de la 0,95% în 2020 la 1,38% în 2021. De asemenea, indicatorul rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 8,66% în 2020 la 13,45% în 2021.

În anul 2021 activele totale ale sectorului bancar au consemnat un avans mediu anual de 12,81%, evoluție susținută de redinamizarea economiei reale (estimările semnal ale Institutului Național de Statistică exprimă creșterea PIB-ului cu 5,6% an/an).


”Datele confirmă consolidarea tendinței de ameliorare a performanței financiare a sectorului bancar în ultimul trimestru al anului trecut, evoluție susținută de continuarea ciclului investițional post-pandemie în sfera economiei reale, deciziile și semnalele de politică monetară și scăderea ratei creditelor neperformante”, notează Andrei Rădulescu.

În ceea ce privește indicatorul de solvabilitate la nivelul sectorului bancar se evidențiază menținerea la valori ridicate, cu mult peste minimul reglementat – astfel, la final de 2021 acesta s-a situat la 22,26%, în diminuare comparativ cu 25,14% la sfârșit de 2020.

Nu în ultimul rând, conform BNR rata creditelor neperformante s-a diminuat de la 3,83% în decembrie 2020 la 3,35% în decembrie 2021, nivel minim istoric.

”În sfera sectorului bancar ne așteptăm la consolidarea performanței financiare pe termen scurt și mediu, pe fondul continuării ciclului investițional post-pandemie, ciclului monetar derulat de banca centrală și perspectivelor de digitalizare și implementare a cadrului ESG”, punctează specialistul.


El atrage totodată atenția asupra potențialului ridicat de fuziuni și achiziții pe plan intern, mai ales în contextul gradului ridicat de concurență exercitat de platformele de fintech.

Nu în ultimul rând, dezvoltarea serviciilor bancare de investiții, implementarea normelor de reglementare și plasarea excedentului de lichiditate reprezintă provocări pe termen mediu pentru sectorul bancar din România.

”Printre factorii de risc la adresa evoluției sectorului bancar intern pe termen scurt se menționează: dinamica pandemiei; posibilitatea incidenței unor ajustări la nivelul pieței imobiliare și în sfera piețelor de capital; deciziile de politică economică din România (inclusiv ritmul reformelor structurale); climatul geo-politic regional”, mai avertizează Rădulescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: