duminică

25 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 aprilie, 2021

Sistemul bancar a înregistrat în luna martie un deficit de lichiditate mediu zilnic de -2 miliarde lei în raport cu BNR, de la un excedent de +2,4 miliarde lei în februarie, notează Ciprian Dascălu, economist-șef BCR, într-o notă transmisă investitorilor.

Banca centrală a reluat luna trecută achizițiile de titluri de stat în lei de pe piața secundară și a cumpărat obligațiuni de 112,7 milioane lei, după jumătate de an de pauză. În urma acestei mișcări, valoarea stocului de titluri de stat deținut de BNR a ajuns la 5,4 miliarde de lei.

”Presiunea de depreciere a leului parțial atenuată de BNR explică parțial scăderea lichidității din piață și creșterea dobânzilor pe termene scurte”, notează Dascălu.


Reluarea achizițiilor de titluri de stat de pe piața secundară s-a produs în contextul în care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a întâmpinat dificultăți, începând cu sfârșitul lunii februarie, la licitațiile de titluri de stat, instrumente prin care este finanțat deficitul bugetar și datoria publică a României.

În ceea ce privește lichiditatea din sistemul bancar, datele BNR indică o creștere a deficitului. Prin facilitatea Lombard, prin care băncile pot împrumuta bani de la BNR, dacă nu găsesc în piața interbancară și au deficit la sfârșitul zilei, instituțiile de credit au împrumutat în martie 637,6 milioane de lei, față de doar 43,9 milioane de lei în februarie, respectiv 79,4 milioane de lei în prima lună din 2021.

O concluzie similară sugerează și evoluția depozitelor constituite de bănci la banca centrală (excesul de lichiditate). Acestea s-au situat la circa 8,4 miliarde de lei în ianuarie, scăzând la 1,3 miliarde de lei în februarie, respectiv 908 milioane de lei în martie.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Economia mondială urmează zig-zagurile tensiunilor geopolitice, iar conjunctura creată de invadarea Ucrainei de către Rusia deschide un viitor imprevizibil, mai ales din perspectiva trezirii demonilor războiului. China are

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: