Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatoul campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus anticipează un număr de peste 1.600 de cazuri de Covid-19 identificate zilnic în a doua parte a lunii septembrie.
Miercuri a fost a doua zi cu peste 500 de infectări raportate în 24 de ore, nivel ce nu a mai fost depășit din luna mai.
„Se anticipa această creștere, am transmis că, din estimări, având în vedere implementarea relaxărilor și faptul că varianta Delta devine dominantă, există această probabilitate de creștere. Considerăm că e foarte probabil să ajungem la final de august la peste 900 de cazuri pe zi și în septembrie, a doua parte, peste 1500 – 1600 de cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Cel mai important este însă indicatorul legat de severitatea cazurilor de Covid-19, conform medicului, care a repetat că pentru o protecție mai bună față de formele severe de boală este necesară vaccinarea.
Valul 4 al epidemiei cu SARS-CoV-2 este al nevaccinaților, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Informarea medicală și prezentarea informațiilor pe înțelesul fiecăruia reprezintă elementul central al demersului de comunicare ce ar putea învinge ezitarea oamenilor care în acest moment resping vaccinarea. El a adăugat că mesajul trebuie adaptat și transmis de persoane care se bucură de încredere – preoții, cadrele didactice, polițiștii, primarul.
În ceea ce privește începerea anului școlar, medicul a subliniat că școala trebuie să înceapă fizic: „Nu mai putem să ne permitem încă un an în care copiii să stea acasă, s-a pierdut suficient de mult. Trebuie să facem un efort ca în acest an copiii noștri să meargă la școală.”
Riscul de deces Covid – de 14 ori mai mic la persoanele vaccinate
Persoanele cărora li s-a administrat schema completă de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 prezintă un risc de deces din cauza Covid de 14 ori mai redus decât în cazul celor neimunizați și un risc de spitalizare în secțiile de Terapie Intensivă de 12 ori mai mic, arată rezultatele primului studiu privind eficiența acestor seruri realizat în România. Datele au fost prezentate marți de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare împotriva noului coronavirus.
Până acum, doar cinci milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid în România (mai puțin de jumătate din numărul celor cărora ar fi trebuit să li se inoculeze vaccinul înainte de septembrie), întârzierea față de calendarul oficial stabilit la debutul campaniei fiind de două luni și jumătate.
Rezultatele studiului realizat în perioada 1 februarie – 31 mai și prezentat marți de Valeriu Gheorghiță:
- Eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile, în prevenirea deceselor, este peste 93%. Ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă.
- “Pentru persoanele vaccinate ne-am uitat la patru intervale de timp, primele două săptămâni de la doza 1, în care ştim că pacientul nu are protecţie completă oferită de vaccinare şi alte trei intervale, de la ziua 14 după doza 1, până la administrarea dozei 2, ulterior primele două săptămâni de la doza 2, când ştim că apare o creştere a răspunsului imun, o creştere a anticorpilor, şi ultimul interval, la mai mult de două săptămâni de la completarea schemei de vaccinare”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.
- În ceea ce priveşte eficienţa pentru prevenirea infecţiei, la persoanele vaccinate cu schemă completă, la mai mult de 14 zile de la doza 2, aceasta este de 90,2%.
- “Asta înseamnă că o persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată împotriva infecţiei decât persoanele nevaccinate, ceea ce confirmă şi pe datele din viaţa reală, din România, pe valul 3, (…) că vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficienţă de peste 90%”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
- În ceea ce priveşte eficienţa împotriva spitalizării în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, protecţia oferită de prima doză de vaccin, la mai mult de 14 zile de la prima administrare, este de 67% în prevenirea spitalizărilor, eficienţă care creşte la peste 92% în cazul schemei complete de vaccinare, după un interval de 14 zile.
- “În ceea ce priveşte eficienţa împotriva internării la ATI cu COVID-19, la peste 14 zile de la doza 2, când beneficiile sunt maximale, protecţia este de peste 92%, ceea ce înseamnă tot un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă în urma infecţiei cu SARS-CoV2 faţă de persoanele nevaccinate”, a explicat oficialul Gheorghiţă.