vineri

26 aprilie, 2024

17 august, 2021

Valeriu Gheorghiță, conferința săptămânală privind vaccinareaPersoanele cărora li s-a administrat schema completă de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 prezintă un risc de deces din cauza Covid de 14 ori mai redus decât în cazul celor neimunizați și un risc de spitalizare în secțiile de Terapie Intensivă de 12 ori mai mic, arată rezultatele primului studiu privind eficiența acestor seruri realizat în România. Datele au fost prezentate marți de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare împotriva noului coronavirus.

Până acum, doar cinci milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid în România (mai puțin de jumătate din numărul celor cărora ar fi trebuit să li se inoculeze vaccinul înainte de septembrie), întârzierea față de calendarul oficial stabilit la debutul campaniei fiind de două luni și jumătate.

Operațiunea pregătită de Guvernul Florin Cîțu și manageriată de un grup condus de medicul militar Valeriu Gheorghiță s-a prăbușit în aprilie, deși noile tulpini ale SARS-CoV-2 sunt tot mai agresive și se așteaptă un nou val puternic al epidemiei.


Din cauza eșecului de a convinge populația să accepte protejarea prin imunizarea cu serurile existente, mai multe centre de vaccinare au fost închie în toată țara.

În Brașov, de exemplu, ultimul din cele patru centre de vaccinare deschise și-a încetat activitatea în weekend. Localnicii care se vor răzgândi în viitor vor putea apela la cabinetele medicilor de familie, la Spitalul Militar şi la mai multe clinici private ce oferă posibilitatea vaccinării.

În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 544 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, acesta fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice raportate după 20 mai. În același interval au murit, din cauza Covid-19, șase persoane. Numărul total de persoane internate cu noul coronavirus este de 1.029, dintre care 126 sunt internate la ATI.

Rezultatele studiului realizat în perioada 1 februarie – 31 mai și prezentat  marți de Valeriu Gheorghiță:

  • Eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile, în prevenirea deceselor, este peste 93%. Ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă.
  • „Pentru persoanele vaccinate ne-am uitat la patru intervale de timp, primele două săptămâni de la doza 1, în care ştim că pacientul nu are protecţie completă oferită de vaccinare şi alte trei intervale, de la ziua 14 după doza 1, până la administrarea dozei 2, ulterior primele două săptămâni de la doza 2, când ştim că apare o creştere a răspunsului imun, o creştere a anticorpilor, şi ultimul interval, la mai mult de două săptămâni de la completarea schemei de vaccinare”, a arătat  Valeriu Gheorghiţă.
  • În ceea ce priveşte eficienţa pentru prevenirea infecţiei, la persoanele vaccinate cu schemă completă, la mai mult de 14 zile de la doza 2, aceasta este de 90,2%.
  • „Asta înseamnă că o persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată împotriva infecţiei decât persoanele nevaccinate, ceea ce confirmă şi pe datele din viaţa reală, din România, pe valul 3, (…) că vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficienţă de peste 90%”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
  • În ceea ce priveşte eficienţa împotriva spitalizării în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, protecţia oferită de prima doză de vaccin, la mai mult de 14 zile de la prima administrare, este de 67% în prevenirea spitalizărilor, eficienţă care creşte la peste 92% în cazul schemei complete de vaccinare, după un interval de 14 zile.
  • „În ceea ce priveşte eficienţa împotriva internării la ATI cu COVID-19, la peste 14 zile de la doza 2, când beneficiile sunt maximale, protecţia este de peste 92%, ceea ce înseamnă tot un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă în urma infecţiei cu SARS-CoV2 faţă de persoanele nevaccinate”, a explicat oficialul Gheorghiţă.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: