joi

28 martie, 2024

9 octombrie, 2021

Un grup de 12 state membre ale UE cer ca ”barierele fizice” ridicate la frontierele externe pentru a împiedica intrarea migranților ilegali, în contextul în care refugiații sunt folosiți ca armă politică. Una dintre țările vecine UE care împinge refugiați peste graniță este Belarus.

Solicitarea a fost exprimată într-o scrisoare adresată Comisiei Europene de Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi Slovacia.

Documentul arată că ”barierele fizice par să fie o măsură eficientă de protecţie a frontierelor, care serveşte interesului întregii Uniuni Europene, nu doar al statelor membre din prima linie”.


Prin urmare, menţionează cele 12 state, ”această măsură legitimă ar trebui să fie finanţată suplimentar şi adecvat în mod prioritar prin bugetul UE”.

”Am primit-o (scrisoarea – n.red) şi îi vom răspunde la momentul cuvenit”, a reacţionat purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Statele UE vecine cu Belarusul au ridicat garduri la frontiera cu această ţară, al cărei preşedinte Aleksandr Lukaşenko a decis ca represalii pentru sancţiunile europene să lase cale liberă migranţilor ce doresc să ajungă în vestul Europei. Spre deosebire de alte reacţii din trecut, Comisia Europeană nu a dezaprobat acţiunea ţărilor vecine cu Belarusul, dar nici nu s-a declarat la începutul acestei crize de acord să accepte finanţări europene pentru construcţia unor asemenea garduri.

Tot vineri, miniştrii europeni de interne discută la Luxemburg despre situaţia rutelor migratorii şi despre fenomenul mai recent, dar ”preocupant”, potrivit Bruxelles-ului, al statelor terţe, precum Belarusul, care instrumentalizează migraţia în scop politic.

Soldați bieloruși au deschisul focul la granița cu Polonia (Euronews)


Forțele bieloruse au tras joi focuri de armă asupra trupelor poloneze de la frontiera de est, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliției poloneze de Frontieră, citată de Euronews.

Purtătoarea de cuvânt Anna Michalska a mai precizat că nimeni nu a fost rănit și că cel mai probabil s-a tras cu gloanțe oarbe.

Ministerul polonez de Externe l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis pe Twitter că „toate forțele statului” sunt alături de trupele de frontieră și că militarii apără granițele. 

Trimiterea migranților peste graniță este un „atac direct” împotriva UE

Statele UE au acuzat în august Belarusul de ”atac direct” prin împingerea peste graniţă a solicitanţilor de azil. Acest comportament este inacceptabil, se arată într-o declarație a miniștrilor de interne din cele 27 de state membre, care au anunțat consolidarea frontierei cu Belarus.

Un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia, iar UE îl acuză pe preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko că a orchestrat sosirea a mii de oameni , ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

„Acest comportament agresiv … este inacceptabil şi echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea şi presurizarea UE”, au stabilit prin consens miniștrii de externe ai UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: